A.B. | 14. 1. 2022, 00:00

Slovenska soseda bo začela cepiti s četrtim odmerkom

Profimedia

Naša vzhodna soseda Madžarska se je pridružila seznamu držav, ki bodo svojim državljanom ponudile četrti odmerek cepiva proti covidu-19. Iz kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana so ob tem pojasnili, da četrti odmerek ne bo obvezen, ponudili pa ga bodo vsem. 

Zaradi hitro naraščajočega števila okužb s koronavirusno boleznijo covid-19 je Madžarska danes sporočila, da bo vsem svojim državljanom zagotovila dostop do četrtega odmerka cepiva. Slednji ne bo obvezen - bo pa priporočljiv. Vodja kabineta predsednika vlade Orbana, Gergely Gulyas, je v izjavi za javnost pojasnil: ''Na podlagi posvetovanja z zdravnikom lahko vsakdo prejme četrti odmerek cepiva.'' Opozoril je tudi na hitro širjenje različice omikron v državi ter dejal, da v petem valu pričakujejo še večje število okužb. Ob tem je dodal, da kljub naraščajočemu številu okužb ne pričakujejo večjega števila hospitalizacij ali smrtnih žrtev. 

Odlok madžarske vlade o zadevi četrtega odmerka cepiv bo, po današnjih napovedih, objavljen do konca tega tedna. 

Orban je sicer pretekli mesec izrazil upanje, da bodo trije odmerki cepiva dovolj za zajezitev epidemije, a je bilo njegovo ukrepanje za obvladovanje epidemiološke slike pospremljeno s kritiko državljanov, da so bili njegovi dosedanji ukrepi preblagi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.