20. 5. 2019, 10:00 | Vir: STA

Slovenska tiskovna agencija zopet tarča spletnih prevarantov

STA

Slovenska tiskovna agencija (STA) opozarja, da so se na spletnem družbenem omrežju Facebook ponovno začela širiti sporočila s povezavami na članke na lažni spletni strani STA. Gre za prevare, ki zlorabljajo ime in blagovno znamko STA.

Članki na lažni spletni strani imajo različno vsebino, med drugim denimo o vojakinji v Slovenski vojski. Klik na tovrstne objave uporabnika pripelje na članek na lažni spletni strani STA, od koder potem spletni prevaranti poskušajo uporabnika zvabiti na strani z drugotnimi nameni.

Da gre za lažno spletno stran STA, je razvidno iz več znakov. Članki se nahajajo na različnih spletnih naslovih, kot je na primer http://banditimagination.club, ne pa na uradni spletni strani STA, katere domena je https://www.sta.si.

Poleg tega so lažni članki v slovenskem jeziku, spremljajoči osnovni podatki in ključne besede pa v angleškem jeziku, kar ni praksa STA. Tudi elementi v glavi lažne spletne strani občutno odstopajo od elementov na uradni spletni strani STA.

Uporabnike obveščajo, naj bodo previdni pri postopanju, ko naletijo na tovrstne primere sporočil. Za dodatne informacije so na voljo prek e-naslova tehnika@sta.si, za informacije in pomoč pa se lahko obrnejo tudi na nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec