11. 6. 2008, 11:52 | Vir: Playboy

Slovenski Beverly Hills

Tomi Lombar, Pika, Boštjan Doma, Borut Krajnc

Med Tržaškim zalivom in Vipavsko dolino se razprostira slovenski Kras. Planotasta pokrajina, ki je bila svoj čas znana po surovem kamnu, suhi burji in vinorodni rdeči prsti, danes ne spreminja le naravne podobe zaradi podnebnih sprememb, ampak tudi socialno strukturo, ki jo najbolj »barvajo« nekateri zanimivi priseljenci, v glavnem iz metropole.

Začetki prostočasnega preseljevanja na Kras segajo v 80., ko je slikar Lojze Spacal obnovil domačijo v Škrbini. Takrat so njegova umetniška dela tudi dobila kraški motiv. V zadnjih desetih letih je čutiti največji val ambicioznega prenavljanja starih kraških hiš, ki so se medtem tudi občutno podražile. Za Italijane so menda že predrage.

Zakonca Rebolj sta v vasi Sveto pri Komnu s pomočjo strokovnjakov restavrirala staro kraško kamnito hišo. Zdaj ima več kot 200 m2 bivalne površine ter ometano fasado na prednji strani in značilno neobdelano na hrbtni (burja vleče od zadaj). Interier je prilagojen sodobnemu načinu življenja. Sicer pa sta zaprisežena Ljubljančana k popularizaciji teh krajev prispevala tudi z izdajanjem revije Kras. V isti vasi na svojem vikendu pogosto domuje dramski igralec Ivo Godnič.

Blizu Komna si je svojo oazo na tem planetu našel Brane Rončel, legendarni jazzovski fanatik, slikar in fotograf.

Na poti proti Dutovljam leži Krajna vas, kjer se vidijo obrisi dosledno in sanjsko prenovljenih hiš televizijskega dvojca Lombergar & Pečko. Janez Lombergar ugodno mediteransko podnebje menda izkorišča tudi za ustvarjanje botaničnega vrta z rastlinami iz vsega sveta.

Nedaleč stran sta svoj prostor, kjer lahko v miru uživata v kraškem teranu in pršutu, obnovila Zvonka Makuc in Gojmir Lešnjak. Škofi je kraška vasica s petimi hišami, ki simpatičnemu Gojcu daje predvsem kulinarični navdih. S tem bi se prav gotovo strinjal še kdo izmed približno tristo »novih Kraševcev«, ki ga v naši gverilski maniri nismo uspeli zabeležiti. Mogoče naslednjič, ko bomo na Beverly Hillsu iskali Bel Air.

  • Ivo Godnič:

Medtem ko se oni drugi družijo med seboj po gostilnah, vinskih kleteh in 'šinfajo' čez domačine, domačini 'šinfajo' čez njih, ker bi tudi sami radi tako živeli. Res pa je, da ti Ljubljančani pozitivno vplivajo na ohranjanje kraške kulturne dediščine, saj hiše prenavljajo dosledno v tradicionalnem slogu in res z okusom, domačini pa znajo zgraditi tudi kakšno novo in poceni, ki je čisto iz kraškega koncepta.«

  • Gojmir Lešnjak:

  • Ida in Dušan Rebolj:

TEKST: Jerca Legan

FOTO: Tomi Lombar, Pika, Boštjan Doma, Borut Krajnc

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.