18. 12. 2021, 12:55 | Vir: STA

Slovenski dijaki astronomi na mednarodnem tekmovanju osvojili osem medalj

profimedia

Dve ekipi slovenskih dijakov astronomov sta na letošnji Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike osvojili osem medalj. Z dvema zlatima medaljama, dvema srebrnima in štirimi bronastimi medaljami ter pohvalo so dosegli zgodovinski uspeh, so sporočili iz Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA).

Simon Bukovšek z gimnazije Kranj in Peter Andolšek z Gimnazije Bežigrad sta prejela zlati medalji, Vid Kavčič in Domen Lisjak z Gimnazije Bežigrad sta prejela srebrni medalji, Urban Razpotnik in Urša Mati Djuraki z Gimnazije Bežigrad ter Vito Levstik in Tian Strmšek z II. gimnazije Maribor so prejeli bronaste medalje, Miha Brvar z Gimnazije Bežigrad je prejel pohvalo, Marija Judež s Srednje elektro šole in tehnične gimnazije Novo mesto pa se je častno spoprijela z zelo zahtevnimi astronomskimi in astrofizikalniim nalogami, so zapisali v društvu.

Slovenija se je letos uvrstila med najboljših devet držav udeleženk tekmovanja poleg ZDA, Ukrajine, Tajske, Rusije, Irana, Indije, Kitajske in Brazilije.

"Za visoke uvrstitve gre pohvala profesorjem in mentorjem, ki so dijake pripravili na zahtevno mednarodno tekmovanje, predvsem pa članom Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, ki organizirajo in pripravljajo tekmovanja iz znanja astronomije," so poudarili.

Olimpijada je zaradi pandemije covida-19 potekala na daljavo, organizirala pa jo je gostujoča država Kolumbija. Potekala je od 14. do 21. novembra. Sodelovali so tekmovalci iz 50 držav v 60 ekipah. Slovenski dijaki so tekmovali v dveh ekipah, so pojasnili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord