10. 4. 2020, 09:35 | Vir: STA

Slovenski finančni minister zadovoljen z dogovorom EU

STA/Nebojša Tejić

Dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo novega koronavirusa je korak v pravo smer, je v prvem odzivu ocenil finančni minister Andrej Šircelj. "Imamo nekaj novih instrumentov, sedaj se osredotočimo na okrevanje. Pokazali smo trezno, odgovorno, hitro, a tudi ambiciozno in preudarno pot do okrevanja," je poudaril.

"Vzpostavili smo smer za srednjeročno okrevanje in pokazali smo, da združeni zmoremo. Imamo seveda različne poglede, a na koncu se je izkazalo, da znamo stopiti skupaj in poiskati kompromisne rešitve ter delati na njih še naprej. Prepričan sem, da bo to okrepilo zaupanje v EU in njen položaj v svetu," je še komentiral minister Šircelj po navedbah finančnega ministrstva.

Finančni ministri EU so dosegli dogovor o kratkoročnih ukrepih za blažitev posledic epidemije koronavirusa. Članice območja evra bodo lahko v času te krize v okviru pandemične krizne podpore, ki bo temeljila na previdnostni posojilni liniji evropskega mehanizma za stabilnost ESM črpale sredstva za blažitev posledic epidemije. Vzpostavil se bo nov mehanizem Sure in nove jamstvene sheme EIB, še piše v sporočilu za javnost, ki ga je objavilo ministrstvo za finance.

Članice območja evra bodo lahko za posojila iz ESM zaprosila v času te krize, vsaki državi pa bodo na voljo posojila v višini približno dva odstotka njenega bruto domačega proizvoda (BDP). Po preteku te linije se bo treba vrniti nazaj v normalno stanje in spoštovati že uveljavljena pravila, pojasnjujejo na ministrstvu.

Ob tem se finančni ministri po navedbah ministrstva zavedajo, da je treba že zdaj razmišljati tudi o fazi gospodarskega okrevanja, zato so se med drugim dogovorili, da si bodo prizadevali za vzpostavitev začasnega sklada za okrevanje gospodarstva na podlagi proračuna EU.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord