8. 8. 2021, 15:52 | Vir: STA

Slovenski gasilci preprečili, da bi se požar razširil na minsko polje

Uprava RS za zaščito in reševanje

Slovenski gasilci, ki v Severni Makedoniji pomagajo pri gašenju požarov, so pred ognjem uspešno zaščitili objekte v bližini vasi Budinarci. S pomočjo helikopterja se borijo tudi proti požaru, ki se je širil proti minskemu polju, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje. V državi so razmere že večinoma pod nadzorom.

V Severno Makedonijo je v sredini tega tedna odšlo skoraj 50 slovenskih gasilcev, ki so bili v akciji na območju makedonskih krajev Robovo in Budinarci. Pred ognjem so z aktivnim gašenjem požarne linije uspešno obranili vas Robovo. Za danes je predviden ogled območja iz zraka.

Pri slovenski upravi ocenjujejo, da so razmere za širitev požara še vedno zelo neugodne, saj piha veter, ki ves čas spreminja smer, temperature ostajajo nad 35 stopinj Celzija, relativna vlažnost pa je nizka. Območje je obenem gosto poraščeno pretežno z borovim gozdom in cipresami, teren pa je zelo razgiban.

Severna Makedonija je Slovenijo za pomoč zaprosila v okviru mehanizma EU na področju civilne zaščite. Slovenija je pomoč zagotovila v obliki enote pripadnikov civilne zaščite za gašenje požarov v naravnem okolju z vozili. Skupaj s spremstvom ekipa šteje 17 vozil in 48 pripadnikov.

V Severni Makedoniji še naprej divjajo požari pri krajih Berovo in Pečevo, na območju kraja Staro Nagoričane pa so uspeli pogasiti požar, a ta še vedno predstavlja nevarnost zaradi močnega vetra, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Premier Zoran Zaev, ki je danes obiskal območje Berova, pričakuje, da bodo tudi gozdne požare v bližini kraja Budinarci pogasili danes ali v ponedeljek. Tudi sam je izpostavil izziv visokih temperatur, a izrazil upanje, da se bo veter umiril.

"Območje bodo danes pregledale in na njem posredovale vse naše sile, ki jih podpirajo tuji gasilci v državi. Znova želim izraziti globoko hvaležnost avstrijskim, slovenskim, bolgarskim in srbskim ekipam ter vsem, ki pomagajo," je dodal.

Po oceni vodje kriznega centra Stojančeja Angelova so razmere po večini države pod nadzorom, z izjemo požarov v regiji Berovo. Poudaril pa je, da življenja ljudi niso ogrožena.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord