12. 10. 2021, 19:29 | Vir: STA

Slovenski jamarji v Skalarjevem breznu presegli 1000 metrov globine

Arhiv Jamarskega kluba Novo mesto

Iz Skalarjevega brezna na Kaninskih podih se je danes vrnila skupina osmih jamarjev, ki so med raziskovanjem našli in izmerili novo odkrite dele jame. Njegova globina je sedaj 1150 metrov. Nadaljevanje doslej poznanih delov jame so iskali kar 35 let, je povedal predsednik Jamarske zveze Slovenije Igor Benko.

Nadaljevanje jame so sicer odkrili že na julijski odpravi v Skalarjevo brezno, ki je po novih meritvah globoko 1150 metrov. Dolga leta je bilo z 911 metri globine Skalarjevo brezno najgloblja slovenska jama, kasneje je ta rekord prevzelo brezno Čehi II. na Rombonskih podih, ki je s 1505 metri še vedno najgloblja slovenska jama in 13. jama na svetu po doseženi globini.

Jamarji so na globini 970 metrov našli splet galerij - rovov ogromnih dimenzij, ki so se nadaljevali v več smereh. "Glede na meritve sklepamo, da bi se v enem izmed rovov lahko približali starim delom Skalarjevega brezna na globini 911 metrov. Na globini 990 metrov smo vzpostavili bivak, ki bo bistveno olajšal naša nadaljnja raziskovanja," so o svojem dosežku zapisali na Facebook strani Jamarskega kluba Novo mesto. Slednji namreč vodi slovenske raziskave v Skalarjevem breznu, pri tem pa mu pomagajo jamarji tudi iz drugih slovenskih društev.

"V nadaljevanju raziskav smo se posvetili galerijam, ki se spuščajo z blagim naklonom in vodijo v smer jugovzhoda. Vmes jih presekajo brezna s tekočo vodo, ki se ves čas pretaka nekje v aktivnih delih pod galerijami," so še navedli.

V jamo so odšli v soboto, v ponedeljek pa na globini 1150 metrov zaradi pomanjkanja vrvi, opreme in časa zaključili tokratne raziskave. "V zadnji doseženi stopnji smo lahko le nemočno opazovali jezerce, v ozadju pa poslušali bučanje vode. Jama se nadaljuje v več smereh in že nestrpno pričakujemo naslednja raziskovanja," so še navedli jamarji.

V Sloveniji je trenutno nekaj več kot 14.000 registriranih podzemnih jam, le 11 med njimi pa je globljih od 1000 metrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.