28. 3. 2022, 18:47 | Vir: STA

Bodo zamejski Slovenci v Italiji ponovno dobili v last enega najznamenitejših simbolov slovenstva?

Predsednika Borut Pahor in Sergio Mattarella na slovesnosti ob obletnici podpisa memoranduma o vrnitvi Narodnega doma v Trstu leta 2021.

Nebojša Tejić/STA

Prevzem pomeni pomembno naložbo za prihodnost narodne skupnosti in zaledja, kjer še vedno živi veliko število Slovencev. Ti so željni kulturnega druženja ...

S slovesnim podpisom pogodbe je bil v Trstu uradno potrjen brezplačni prenos lastništva Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. Dokument sta podpisala rektor tržaške univerze Roberto Di Lenarda in predsednik Fundacije Narodni dom Rado Race. Slovesnosti se je udeležil tudi italijanski predsednik Sergio Matarella, poroča Primorski dnevnik.

"S tem, da se ta postopek zaključi na prefekturi, v vladni palači ob prisotnosti predsednika republike, mislim, da več od tega nismo mogli pričakovati in nam je v veliko čast, da bo predsednik republike prisostvoval podpisu," je pred podpisom za RTV dejal Race. 

S podpisom pogodbe se je zaključil postopek, ki se je začel s podpisom dokumenta o vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Trstu ob srečanju predsednikov Italije in Slovenije, Sergia Mattarelle in Boruta Pahorja julija 2020, ob stoti obletnici fašističnega požiga poslopja.

"To je zame veliko zadovoljstvo, da je celotna narodna skupnost prevzela ta pomemben objekt, ki pomeni naložbo za prihodnost, za celotno mesto, kjer naj se vzpostavi nov dialog, ne le s samim mestom, ampak s celotnim zaledjem," je za Radio Slovenija dejala senatorka tržaške univerze Tatjana Rojc.

Ste vedeli?

Slovenski Narodni dom v Trstu je bil zgrajen leta 1904 in je predstavljal osrednjo kulturno ustanovo tržaških Slovencev. Gostil je številne slovenske organizacije in je imel dvorano, v kateri so prirejali predavanja, koncerte, predstave, zborovanja in druge prireditve, ter hranilnico, kavarno in hotel. Načrt za masivno klasicistično stavbo je izdelal arhitekt Maks Fabiani.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord