8. 2. 2022, 14:04 | Vir: STA

Slovenski paviljon na Expu bo dom slovenskega gospodarstva in skupnosti

Aleš Osvald/STA

Slovenski paviljon na Expu Dubaj 2020 bo po koncu dogodka postal dom slovenskega gospodarstva in skupnosti, je napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zunanji minister Anže Logar na zalivskih trgih vidi številne priložnosti za Slovenijo. Prepričan je, da bo obdobje zelene in digitalne transformacije za Slovenijo zlato obdobje.

Slovensko gospodarstvo je pripravljeno na digitalni in zeleni prehod, je na sprejemu v slovenskem paviljonu ob današnjem nacionalnem dnevu Slovenije na Expu v Dubaju poudaril Logar.

Spomnil je na ugotovitve britanskega tednika The Economist, da je bila Slovenija med izbranimi članicami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) druga najboljša pri obvladovanju koronske krize. "Če k pregovorni odpornosti dodam še ščepec vztrajnosti in ambicij, ki je v vsakem od nas, ni dvoma, da je za Slovenijo prihajajoče obdobje zelene digitalne tranzicije zlato obdobje," je dejal.

V izjavi za medije je dodatno osvetlil priložnosti, ki se za Slovenijo kažejo v Združenih arabskih emiratih. Ta trg bo potreboval tehnologije, ki bodo omogočile vzdržnost gospodarstva v času po nafti, je spomnil.

Konkretno je Slovenija pomemben korak naredila leta 2018 z odprtjem veleposlaništva v Abu Dabiju, h krepitvi gospodarske menjave in turističnih tokov bo prispevala tudi nedavno vzpostavljena neposredna letalska povezava med Ljubljano in Dubajem, je med drugim spomnil vodja slovenske diplomacije. Verjame, da bo menjava med državama v prihodnje rasla po dvomestnih stopnjah.

Krepitev gospodarskega sodelovanja z regijo ter predstavitev slovenskih turističnih destinacij potencialnim gostom s tega območja sta bila glavna cilja, ki si jih je Slovenija zadala leta 2016 ob odločitvi, da se na Expu v Dubaju predstavi z lastnim paviljonom, je spomnil Počivalšek. "Veseli me, da je gospodarstvo resno vzelo ta projekt in da so se podjetja v velikem številu prijavila za sodelovanje," je dejal. Zahvalil se je tudi sodelujočim državnim institucijam ter občinam.

Slovenski paviljon, ki obiskovalce vabi z leseno streho, zeleno steno in vodo, bo ostal v Dubaju tudi po koncu Expa

"Želimo ga preoblikovati v dom slovenskega gospodarstva in skupnosti v Dubaju ter skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije in Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije postaviti temelje, da bo imelo naše gospodarstvo tu ustrezno predstavništvo," je pojasnil gospodarski minister.

Generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk pa je spomnil na prednosti slovenskega paviljona, med katerimi so vizualna privlačnost, strateška lokacija tik ob enem od glavnih vhodov na Expo ter dinamičen, raznovrsten in zanimiv program. Ta se osredotoča zlasti na gospodarstvo; v šestih mesecih svetovne razstave se bo na Expu predvidoma predstavilo več kot 350 slovenskih podjetij.

V zadnjem mesecu razstave bo sicer na slovenskem paviljonu osrednja tema voda, na svetovni dan voda 22. marca bo na to temo potekal tudi poseben dogodek. Še eden od vidnejših dogodkov pa bo obisk kolesarskega asa Tadeja Pogačarja na paviljonu 27. februarja, takoj po kolesarski dirki po Združenih arabskih emiratih.

Slovenski nacionalni dan na Expu so sicer obeležili z osrednjo jutranjo slovesnostjo, omenjenim sprejemom na slovenskem paviljonu, popoldan pa še s koncertom s slovenskimi umetniki. Kulturni program so oblikovali vokalna zasedba Jazzva, harmonikar Marko Hatlak, operna solistka Tajda Jovanović, akademska folklorna skupina France Marolt in Isaak Hrovatin.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ