STA | 5. 2. 2022, 17:20

Neprijavljen protest: Slovenci danes krenili na ceste po vzoru konvojev iz Kanade (foto in video)

Profimedia

Nasprotniki ukrepov proti epidemiji so danes organizirali neprijavljen Slovenski konvoj svobode. Začeli so ga dopoldne na različnih koncih države in krenili proti prestolnici. Na območju Ljubljane je bilo ob približno 13. uri opaženih nekaj deset vozil, večinoma osebnih, promet pa ni bil huje oviran, so za STA dejali ljubljanski policisti.

Ker shod na cesti ni bil prijavljen, bo zoper organizatorja uveden prekrškovni postopek, so za STA napovedali na Policijski upravi (PU) Ljubljana.

FOTO IN VIDEO: Podrobno reportažo si lahko ogledate na n1info.si

Kot so dodali, bi moral organizator za protest na cesti pridobiti ustrezno dovoljenje, ki ga skladno z zakonom o javnih zbiranjih izda pristojna upravna enota. Organizator je sicer sporočil, da namerava organizirati shod na cesti, pri tem pa so ga policisti izrecno opozorili na del zakona, ki določa njegove obveznosti, česar pa organizator ni storil.

V Mariboru se je po poročanju Multimedijskega centra (MMC) Radiotelevizije Slovenija zbralo deset avtomobilov, ki so nato odpeljali proti Ljubljani. Protestniki medijem niso želeli dajati izjav, so zapisali v MMC.

Protestniki so imeli s seboj slovenske zastave in napise, s katerimi se zavzemajo za svobodo in za vnovični smeh otrok v šolah ter sporočajo podporo, ki so jim jo dali tovornjakarji in kmetje iz Kanade. Protest so namreč organizirali kot konvoj po zgledu iz Kanade. Tam so tovornjakarji konec januarja protestirali predvsem proti obveznemu cepljenju proti covidu-19 za tiste voznike, ki prehajajo državno mejo.

Eden od organizatorjev Robert Žugelj je popoldne za STA povedal, da so se za shod odločili ne samo zaradi vladnih ukrepov proti epidemiji covida-19, ampak tudi zaradi nezadovoljstva s slovensko politiko v zadnjih 30 letih, pa naj bo ta desna ali leva. Kot je dodal, shod organizira skupaj s Sašom Polšakom.

Slovenska policija je v petek sporočila, da obstaja velika možnost za širjenje shoda na različne lokacije po Sloveniji, predvsem po cestnem križu. Policisti so udeležence shoda pozvali, naj pravico do javnega izražanja stališč uveljavljajo mirno in naj upoštevajo navodila policistov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol