17. 3. 2022, 08:19 | Vir: STA

Slovenija bo v tujino poslala 200 vojakov, komu bodo služili?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Slovenija bo poslala sto vojakov več, kot je bila sprva predvideno. 

Zaradi trenutnih razmer v Ukrajini bo Nato okrepil vojaško prisotnost v vzhodnem krilu. Novo bojno skupino namerava tako vzpostaviti na Slovaški, v njej pa bodo nameščeni tudi slovenski vojaki. O tem bosta spregovorila obrambna ministra Slovenije in Slovaške Matej Tonin in Jaroslav Nad.

Dodatna bojna skupina na Slovaškem, ki jo namerava vzpostaviti Severnoatlantsko zavezništvo, naj bi vključevala 2.100 vojakov.

Po ocenah Slovenije, je država trenutno sposobna zagotoviti do 200 pripadnikov Slovenske vojske, je dejal obrambni minister Tonin. Število se je sicer nekoliko povečalo, sprva je bilo govora, da bi lahko Slovenija zagotovila do sto vojakov.

O krepitvi Natovega vzhodnega krila bodo tekli pogovori tudi med obiskom ameriškega obrambnega sekretarja Lloyda Austina na Slovaškem, v Nemčiji pa bosta o tem razpravljala kancler Olaf Scholz in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Boji v Ukrajini se sicer nadaljujejo kljub zmernemu optimizmu ruskih in ukrajinskih pogajalcev po tem, ko se je v dosedanjih pogajanjih nakazala možnost določenega napredka. Po podatkih ZN je doslej v napadih umrlo že najmanj 726 civilistov, med njimi 42 otrok in mladostnikov, a verjetno je žrtev še precej več. Iz Ukrajine je zbežalo že več kot tri milijone ljudi, samo v torek 90.000.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bo po videopovezavi nagovoril nemški parlament, kjer bo po pričakovanih ponovno pozval k pomoči k soočenju z rusko agresijo. V Kijevu pa se bo predvidoma končala policijska ura, ki je bila v mestu zaradi stopnjevanja ruskih napadov razglašena v torek.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord