17. 11. 2020, 11:14 | Vir: STA

Slovenski zajtrk bodo letos zaznamovale slovenski hrani posvečene učne vsebine

Anže Malovrh/STA

Dan slovenske hrane, ki ga bomo obeleževali v petek, se v vrtcih in šolah ponavadi začne s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Zaradi šolanja na daljavo so na kmetijskem ministrstvu predlagali, da šole tokrat del pouka namenijo vsebinam o pomenu slovenske hrane. Po navedbah zavoda za šolstvo se šole na drugačno obeleževanje dneva že pripravljajo.

Kot je na današnji spletni novinarski konferenci spomnil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, tradicionalnega slovenskega zajtrka letos zaradi z epidemiološkimi razmerami povezanega šolanja na daljavo ne bo mogoče izvesti. "Predlagali smo, da šole ta petek pri pouku na daljavo dve šolski uri ali več namenijo vsebinam, povezanim z dnevom slovenske hrane," je pojasnil.

Šolam so predlagali, naj se pri teh vsebinah osredotočijo na ozaveščanje o tem, kdo pridela slovensko hrano, koliko truda je vloženega v pridelavo, zakaj je hrana iz bližine boljša izbira, kakšna je vloga čebel in drugih opraševalcev ter zakaj je zajtrkovanje pomembno iz zdravstvenega vidika.

Irena Simčič z Zavoda RS za šolstvo je zagotovila, da se je šolstvo na letošnjo izvedbo zajtrka dobro pripravilo. V ponedeljek je potekalo srečanje organizatorjev šolske prehrane, ki so med drugim govorili o podrobnostih izvedbe dejavnosti.

"Šole smo že ob začetku šolanja na daljavo pozvali, naj v tem obdobju še bolj spodbujajo redno in zdravo prehranjevanje otrok ter dajejo poudarek tudi zajtrku," je dodala.

Kot je poudaril Podgoršek, je dan slovenske hrane tudi priložnost za podporo lokalnim oskrbovalnim verigam. Na ministrstvu ugotavljajo, da je na področju nabave lokalnih živil v javnih zavodih še veliko prostora za izboljšave.

H krepitvi prizadevanj na tem področju je pozval tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič. "Pomena zdrave hrane, kar lokalno pridelana hrana nedvomno je, se zavedajo mnogi. Zatakne pa se lahko pri javnih razpisih, pri katerih je pogosto premalo poudarka namenjenega izkoriščanju tega, kar nudi lokalno okolje," je dejal.

Pozval je k opolnomočenju prijaviteljev na razpise in spodbujanju združevanja ponudnikov pri nastopu do zavodov. Načrt zadružne zveze je nagovoriti ključne odločevalce, da bi v dialogu s predstavniki zadrug ugotovili, kaj lahko naredijo za kmete, je dodal.

Da je treba javne zavode učinkoviteje spodbuditi k nabavam lokalne hrane, je prepričan tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Kot je poudaril, pa je enako pomembno tudi širjenje prepoznavnosti zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov.

V zvezi so zato predlagali ustanovitev konzorcija ponudnikov zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov na ravni EU. "Menimo namreč, da so ti pridelki in izdelki tudi na domačem trgu premalo prepoznani," je pojasnil. Ministrstvo ustanovitev takšnega konzorcija podpira, zato Noč pričakuje, da bi lahko bil vzpostavljen že v kratkem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord