7. 3. 2022, 14:58 | Vir: STA

Slovenski zdravniki v pripravljenosti za pomoč na ukrajinski meji

Profimedia

Slovenski zdravniki so v pripravljenosti za pomoč na ukrajinski meji, a tja za zdaj ne odhajajo, so za STA sporočili iz Zdravniške zbornice Slovenije. Za pomoč se je po podatkih iz prejšnjega tedna sicer javilo preko 150 zdravnikov in zobozdravnikov, ki bi v primeru potreb pomagali na posebni "slovenski" točki.

Z zdravniške zbornice so sporočili, da je dopoldne potekal spletni sestanek poljskega veleposlaništva v Sloveniji, Karitas in predstavnikov zdravniške zbornice.

V okviru sestanka je poljski veleposlanik Krzysztof Olendzki pojasnil, da Poljska s svojim trenutnim sistemom kljub velikemu številu beguncev zmore zagotavljati njihovo zdravstveno oskrbo. Ponujeno pomoč pa država pozdravlja in se strinja, da se vse pripravi za morebitne potrebe v prihodnosti, saj se lahko stanje zelo hitro spremeni.

"Slovenska" točka v Ukrajini

Na zdravniški zbornici preverjajo možnost vzpostavitve posebne "slovenske" točke na enem od mejnih prehodov z Ukrajino oz. v enem od centrov za begunce, kjer bi slovenski zdravniki in zobozdravniki v primeru potreb zagotavljali neplačano humanitarno pomoč. Delo bi opravljali v svojem prostem času, glede na razpoložljiv dopust.

"Hkrati potekajo pogovori, da bi pri prostovoljni pomoči sodelovalo tudi osebje zdravstvene nege. Koordinacija bo potekala v sodelovanju s pristojnimi slovenskimi državnimi organi, zdravniško zbornico in slovenskimi nevladnimi organizacijami," so še sporočili z zdravniške zbornice.

Na pomoč tudi zobozdravniki

Prav tako se je 280 zdravnikov in zobozdravnikov javilo za pomoč pri zdravstveni oskrbi v primeru namestitve večjega števila beguncev v Sloveniji, je v petek dejala predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović.

Zdravniki in zobozdravniki prispevajo pomoč tudi v obliki finančnih sredstev, iz katerih bodo kupili potreben material. Zbiranje poteka preko ustanove za pomoč ogroženim Državljani sveta zobozdravnika Jureta Poglajna, ki že ima praktične izkušnje s pomočjo beguncem. Trenutno je denar možno nakazati za medicinski material in mleko v prahu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord