4. 1. 2024, 14:48 | Vir: STA

Slovo kraljice evropske države, ki je obiskala tudi Slovenijo

Danska kraljica Margareta II. je Slovenijo obiskala oktobra 2001.

Bobo

Na prestolu je bila kar 52 let, nasledil jo bo njen sin.

Danska kraljica Margareta II. se je danes še zadnjič zapeljala s kočijo od svoje rezidence do palače Christiansborg na novoletni sprejem, na katerem se je zbralo okoli tisoč gostov. Številni so se kljub snegu in mrazu zbrali na ulicah in mahali kraljici, ki bo ta mesec abdicirala, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vožnjo s kočijo je prenašala danska televizija. 

Presenetljiva odločitev

Številni zbrani so mahali v njeni smeri in skušali ugledati 83-letno Margareto, dokler je še kraljica. Vožnja s kočijo od rezidence v palači Amalienborg do palače Christiansborg, kjer ima sedež vlada, je sicer del vsakoletne tradicije. Prihodnje leto v kočiji ne bo več Margarete, temveč njen sin Frederik, ki mu bo kraljica prepustila krono.

Profimedia

Kraljica je namreč v svojem novoletnem nagovoru v nedeljo presenetljivo napovedala, da se bo po 52 letih umaknila s prestola.

Danska poslej z novim kraljem

Kot glavni razlog je kraljica navedla operacijo hrbta lani. Čeprav je operacijo dobro prestala, jo je spodbudila k razmisleku o prihodnosti, je dodala.

Profimedia

Njen 55-letni sin Frederik jo bo na prestolu nasledil že 14. januarja.

Danska kraljica je februarja 2018 izgubila moža, princa Henrika, s katerim sta bila poročena 50 let. Kot je dejala v preteklosti, je bila njegova smrt nenavadna izkušnja, da si je opomogla, pa se je zahvalila Dancem, ki so ji ponujali podporo. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol