20. 3. 2021, 12:43 | Vir: STA

Smo na začetku tretjega vala, ki smo ga začeli na visokih številkah drugega

Nik Jevšnik/STA

Nismo več na robu ali pred tretjim valom, ampak na začetku tretjega vala epidemije, je danes ocenila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Po njenih besedah je zelo verjetno, da se bo epidemiološka slika še slabšala in bodo potrebni nadaljnji ukrepi.

"Definitivno nismo več na robu ali pred tretjim valom, ampak smo na začetku tretjega vala, ki smo ga začeli še na visokih številkah drugega," je danes na Twitterju zapisala Logarjeva.

"Vse, kar vemo, smo že povedali, tako da je zdaj na vsakem izmed nas, da naredi maksimalno, kar lahko, da bo val čim nižji," je dodala.

Zelo verjetno je, da se bo epidemiološka slika še slabšala in bodo potrebni nadaljnji ukrepi, je za STA danes dodatno povedala Logarjeva.

"Če se bodo številke alarmantno povečevale, se bo skupina sestala že v nedeljo," je napovedala. Sicer pa bo sestanek v ponedeljek, ko bodo razmislili o morebitnih novih korakih za zajezitev epidemije. Do takrat ostajajo v veljavi zdajšnji ukrepi, je poudarila.

Število novopotrjenih okužb se je v zadnjih dneh povečalo. V petek jih je bilo s PCR-testi potrjenih 1030, sedemdnevno povprečje je z 802 prvič po 16. februarju preseglo 800. V bolnišnicah se je zdravilo 458 covidnih bolnikov.

Večji del države je glede na vladni semafor v oranžni fazi epidemije. Meja za rdečo fazo je več kot 1000 hospitaliziranih in sedemdnevno povprečje novih okužb nad 1000, meja za rumeno fazo pa manj kot 500 hospitaliziranih in sedemdnevno povprečje pod 600.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol