5. 2. 2021, 14:57 | Promocijska objava

Čas je za spremembe! V času epidemije je svet (spet) preplavila plastika

PROFIMEDIA

V času epidemije se je v naša življenja še v večji meri kot prej vrnila plastika. Plastika za enkratno uporabo naj bi bila namreč dobra zaščita pred širitvijo virusa. Pa vendar bi morali na svoje zdravje gledati tudi bolj dolgoročno in delovati čim bolj trajnostno, se strinjate?

Poplavi plastike se moramo upreti ne le zaradi njenega škodljivega vpliva na okolje in predvsem na živali, kot so kiti, želve in pingvini, temveč tudi zaradi nas samih in naših potomcev. Kajti vse to je povezano med seboj in vpliva na naše počutje in zdravje. Kaj lahko naredi vsak od nas?

Zmanjšajte porabo plastike v vsakdanu

Med vsemi preprostimi koraki, ki zmanjšujejo poplavo plastike, izberite vsaj te štiri osnovne.

Uporabljajte svojo embalažo za večkratno uporabo v trgovini (delikatesa) ali ko v restavraciji naročite hrano za domov. Večina večjih trgovskih verig in restavracije že omogočajo nakup v lastni embalaži. V trgovino se odpravite tudi s svojimi nakupovalnimi vrečkami in vrečkami za sadje in zelenjavo.

Izberite kozmetiko in detergente brez mikroplastike, ki je velik problem predvsem za morske ekosisteme.  Majhni delci plastike, kot je polietilen, se lahko skrivajo v kozmetičnih izdelkih, milih, detergentih za pranje perila. Prek odpadnih voda pa pristanejo v rekah in morjih.

Izberite oblačila iz naravnih materialov. Oblačila iz sintetičnih materialov prav tako ob vsakem pranju spuščajo majhne delce plastike, ki lahko pristanejo v naših morjih. Odočite se za manjše število kosov oblačil in naj bodo ta iz naravnih materialov.

Podprite podjetja, ki so naravnana trajnostno in ekološko.

Z novo vrsto embalaže bo JYSK na primer letno odstranil kar 27 milijonov plastičnih vrečk. V ponudbi posteljnine in rjuh je namreč predstavil novo vrsto embalaže. Gre za prehod s plastičnih vrečk na papirnate trakove s certifikatom FSCTM. S to odločitvijo ter še eno akcijo trajnostnega razvoja bo JYSK vsako leto odstranil 27 milijonov plastičnih vrečk.

PROMO

Prvi izdelki z novo embalažo so v trgovinah JYSK na voljo že od konca januarja, v prehodnem obdobju pa se bodo izdelki v novi embalaži prodajali skupaj z izdelki s staro embalažo, dokler ne zmanjka zalog. Nova embalaža bo kupcem olajšala tudi recikliranje embalaže doma. Papirno embalažo je mogoče v gospodinjstvu enostavno reciklirati, kar pa pogosto ne velja za plastiko.

Z odstranitvijo 27 milijonov plastičnih vrečk bo vsako leto v okolju približno 475 ton plastike na fosilni osnovi manj.

»Velika stvar je odpraviti 27 milijonov plastičnih vrečk na leto! Ta korak zmanjšuje naš ogljični odtis in našim kupcem zagotavlja embalažo, ki jo je doma mogoče enostavno reciklirati. Da bi si lažje predstavljali obseg pomena te akcije, si predstavljajte, da odstranjene vrečke zložite v JYSK trgovino, v povprečju veliko 1.200 kvadratnih metrov. Vrečke bi trgovino popolnoma napolnile do višine nad našimi glavami,« je dejal vodja trajnostnega razvoja pri JYSK-u.

PROMO

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.