28. 7. 2023, 17:48 | Vir: STA

Smrt otroka v pregretem avtomobilu: končno odgovor na vprašanje, zakaj CSD ni posredoval

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Primer še vedno zelo močno odmeva v slovenski javnosti, znanih je nekaj novih informacij o njegovem ozadju.

Znani so rezultati notranje revizije Centra za socialno delo (CSD) Savinjsko-Šaleška, ki so jo uvedli po smrti dečka v pregretem avtomobilu v Svetem Lovrencu konec junija, poroča portal 24ur.

CSD: Bili smo brez zadostne podlage za ukrepanje

Kot je CSD Savinjsko-Šaleška sporočil za 24ur, je revizija pokazala, da informacije, s katerimi je razpolagal CSD do tega tragičnega dogodka, niso bile zadostna podlaga za začetek ukrepanja po uradni dolžnosti in za pričetek aktivnosti izvajanja javnih pooblastil posebnega varstva otrok in mladostnikov.

Strokovni delavci v konkretnem primeru družine po poročanju medijev niso obiskali na domu. Direktor CSD danes za STA danes ni bil dosegljiv. Mami in njenemu partnerju je bil medtem zaradi suma povzročitve smrti iz malomarnosti pripor podaljšan do 20. septembra.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Strokovni delavec ni vztrajal

Revizija je pokazala še, da je strokovni delavec sicer pričel z ugotavljanjem dejanskega stanja in izvedel določene ukrepe, a bi moral vztrajati na vzpostavitvi stika z materjo, jo ponovno seznaniti z vsebino obvestila policije in predlagati nadaljnje oblike sodelovanja, poroča portal.

CSD ni imel dovolj informacij, da bi začeli z ukrepi po uradni dolžnosti, a bi strokovni delavec moral vztrajati na vzpostavitvi stika z materjo, ugotavljajo.

Strokovni svet CSD je sprejel dodatna varovala v pomoč strokovnim delavcem na področju zaščite otrok, še poroča portal.

Kljub hitremu posredovanju, prvi pomoči in posredovanju gasilcev je otrok umrl na kraju dogodka.

So se kaj naučili iz primera?

Vzpostavili so dodatne time strokovnih delavcev s področja varstva otrok in mladostnikov, ki se bodo sestajali večkrat mesečno in spremljali posamezne primere. Na ta način bo strokovnim delavcem nudena dodatna strokovna podpora in pridobivanje mnenj za reševanje odprtih dilem pri reševanju najtežjih primerov, za 24ur pojasnjujejo na CSD Savinjsko-Šaleška.

Dodali so, da pripravljajo tudi dodatne protokole in navodila ravnanja strokovnih delavcev, ki delajo na primerih zaščite otrok.

Notranjo revizijo CSD Savinjsko-Šaleška so uvedli po tragičnem dogodku, da bi preverili, ali so bili vsi postopki vodeni v skladu s strokovnimi standardi. Delo strokovnih delavcev naj bi preverila tudi socialna inšpekcija. Policisti so namreč na domu matere preminulega dečka v preteklosti že posredovali v podobnem dogodku in o tem obvestili CSD. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol