9. 8. 2020, 12:25 | Vir: STA

Smrtni davek koronavirusa v Braziliji presegel 100.000

profimedia

V Braziliji so ob 905 novih smrtnih žrtvah covida-19 v soboto presegli mejnik 100.000 mrtvih v pandemiji. Obenem so ob skoraj 50.000 novih primerih okužb v tej latinskoameriški državi potrdili skupno tudi več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Braziliji je od začetka pandemije zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 100.477 ljudi. V državi z 212 milijoni prebivalci pa so v zadnjem dnevu potrdili še 49.970 novih okužb, skupno že nekaj več kot tri milijone.

Strokovnjaki opozarjajo, da uradni podatki najverjetneje ne kažejo realne slike v drugi najhuje prizadeti državi na svetu. Zaradi premajhnega števila testiranj ugibajo, da bi lahko bilo v resnici okuženih tudi šestkrat več ljudi.

Predsednik senata Davi Alcolumbre je v kongresu napovedal štiridnevno žalovanje za žrtvami pandemije, ki zaenkrat v državi ne kaže znakov upočasnitve.

Širjenje koronavirusa se je v zadnjih tednih pospešilo predvsem na podeželju ter v notranjih regijah. Na najhuje prizadetih območij, kot sta Sao Paulo in Rio de Janeiro, se razmere počasi stabilizirajo.

Vlada predsednika Jaira Bolsonara se sooča s kritikami zaradi slabega upravljanja s krizo. Bolsonaro, ki je prestal okužbo s koronavirusom, sicer označuje covid-19 za manjšo gripo, guvernerjem zveznih dežel, ki so uvedli ukrepe, pa je očital, da so diktatorji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.