21. 1. 2021, 16:01 | Vir: STA

Smučišča bodo smučarjem zagotavljala brezplačna testiranja

Shutterstock

Žičničarji v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko so veseli, da lahko v soboto ponovno odprejo smučišča. Ker je negativni izvid testa na covid-19 pogoj za smuko, so se večja središča večinoma organizirala tako, da bodo smučarjem tudi sama zagotavljala brezplačna testiranja.

Prvi so se na odločitev vlade o možnosti ponovnega zagona smučarskih naprav odzvali v javnem podjetju Marprom, iz katerega so sporočili, da bodo na Pohorju v soboto znova pognali žičniške naprave in odprli praktično vse smučarske proge. Na Mariborskem Pohorju bo smuka možna vse do doline, na Arehu pa do spodnje postaje sedežnice Pisker. Urejene bodo tudi smučarske povezave med mariborskim in areškim delom.

Ob ponovnem odprtju smučišč bodo na vstopnih točkah v soboto in nedeljo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Maribor zagotovili brezplačno hitro testiranje na covid-19. Oba dneva bo testiranje na voljo med 8. in 12. uro na spodnji in zgornji postaji krožne kabinske žičnice, pri čemer opozarjajo smučarje, naj imajo s seboj zdravstveno izkaznico.

V gondoli, kjer bo obvezna uporaba kirurške maske, se bosta lahko hkrati peljali največ dve osebi, ki ne pripadata istemu gospodinjstvu, odprte žičniške naprave pa bodo lahko polovično zasedene, če ne gre za člane istega gospodinjstva. Smučarje in ostale obiskovalce prosijo, da ob prihodu pod ali na Pohorje spoštujejo zaščitne ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To so vzdrževanje varnostne razdalje, nošenje mask in razkuževanje rok.

Da bi se smučarji čim manj časa zadržali na blagajnah, jim predlagajo, da si vozovnice priskrbijo v predprodaji ali z elektronskim sporočilom, na voljo pa so tudi na Petrolovih bencinskih servisih. Obiskovalce, ki ne smučajo, pa pozivajo, naj ne hodijo po smučiščih ali se sankajo po njih, saj to ni dovoljeno. Dogajanje bodo poostreno nadzirali.

Tudi na smučišču Kope bodo v soboto ponovno začeli s smuko. Kot so napovedali, bodo zagnali vse naprave in na vstopni točki na smučišče v soboto in nedeljo od 7. do 10. ure zagotavljali možnost brezplačnega testiranja. Vse smučarje prosijo tudi, naj upoštevajo priporočila NIJZ.

Možnost ponovnega odprtja smučišč so odprtih rok sprejeli tudi na Voglu. Kot je za STA povedala Aleksandra Fiorelli iz Žičnic Vogel, imajo snega dovolj, do sobote bodo ponovno uredili tudi proge, tako da bodo pripravljene pričakale prve smučarje. Teh si sicer v soboto ne nadejajo prav veliko, saj vremenska napoved ni najboljša.

S pomočjo Občine Bohinj bodo brezplačna hitra testiranja v soboto in nedeljo zagotavljali v Kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici, kako bo naprej, pa se bodo glede na število smučarjev in na potrebe odločali sproti. Kot ocenjuje Fiorellijeva, utegne ta konec tedna smučarje od smuke bolj odvrniti vreme kot testiranje.

Poudarila je, da bodo na smučišču pazili, da se bodo smučarji držali vseh epidemioloških ukrepov, saj opažajo, da ti včasih v lepi naravi nanje pozabijo. Tudi upravljavcem smučišč je namreč, tako kot vsem ostalim, v interesu, da se epidemiološke razmere izboljšajo in omejitve sprostijo. "Upamo, da nam uspe, da bomo lahko sedaj obratovali do konca zimske sezone," je izpostavila Fiorellijeva in spomnila, da je smučišče na Voglu v letošnji sezoni zaenkrat obratovalo le 14 dni.

Luki Vrančiču iz Rekreacijsko turističnega centra Krvavec je žal, da so smučarji v zadnjih tednih zamudili res lepe zimske dni in snežno pravljico. Upa, da se bo v prihodnjih dneh vrnilo lepo vreme, ki bo smučarjem omogočilo uživanje snežne idile na Krvavcu. Smučišče bo v soboto odprlo vrata, glede na vremensko napoved pa verjetno še ne bodo zagnali vseh naprav.

Na Krvavcu sicer smučarjem zaenkrat ne morejo zagotoviti testiranja, se pa o tem dogovarjajo z izvajalci, ki pa se soočajo s pomanjkanjem kadra. Tako bodo morali smučarji za smuko na Krvavcu za zdaj prinesti negativni izvid na covid-19 s seboj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.