8. 1. 2010, 00:00 | Vir: Playboy

Smuka v sanjski deželi

Milan Hladil

Avstrijska Koroška je eden najatraktivnejših delov srednje Evrope. Poleti? Romantična in slikovita jezera, treking, neskončne kolesarske steze, golf in najboljši ocvrti smuč v Avstriji. Pozimi? Zasneženi grebeni, odlična smuka, obilo sonca, odlična hrana in vino. Playboy se je s češkima lepoticama, plejmejtko Petro Tumovo in fotomodelom Andreo Jánsko, odpravil v koroški dragulj, v Nassfeld-Hermagor.

Vse naokoli jasno

Osemsto petdeset ur sonca v zimski sezoni, ni slabo, kajne? In ker je v Nassfeldu lepo in sončno, je razgled na vse strani čudovit in nadvse mednaroden. Na severu boste videli ledenik Mölltal, na jugu Italijo. Tja se lahko odpravite na kavo ali pico, saj je meja le nekaj sto metrov oddaljena od nassfeldskih hotelov. Na vzhodu pa se odpira pogled na slovenske Alpe. Nassfeld se poleg sonca lahko pohvali tudi z veliko snega, saj se tu ustavijo oblaki, ki prečkajo Jadran.

Ko je toplo …

Nassfeld-Hermagor je raj za pohodnike – na razpolago vam je več kot tisoč kilometrov označenih poti. Poleg tega ima tudi več kot 500 kilometrov kolesarskih steza vseh stopenj zahtevnosti. Nova atrakcija je označena visokogorska MTB-tura v Alpah z odličnim servisom, ki vključuje tudi brezplačen prevoz gorskega kolesa z žičnico Millenium Express.

Odlično dopolnilo za aktivni dopust so vožnje s kanuji in raftanje na jezerih ter tečaji potapljanja. Koroška jezera se prav tako lahko pohvalijo s kristalno čisto vodo, ki je zaradi skoraj sredozemskega podnebja prijetno topla.

Ko je mraz …

S prvim snegom se Nassfeld-Hermagor spremeni v eno najpopolnejših zimskih središč na svetu. Že nekaj let je na lestvici desetih najboljših smučarskih centrov na svetu, in to povsem zasluženo. Nassfeld poleg množice dobrih restavracij seveda ponuja široke in odlično povezane smučarske steze vseh zahtevnostnih stopenj, tudi za dolge spuste, vse za uživanje s snežno desko: zabavni park, boardercross, dvestometrski snežni kanal (halfpipe) in tekmovalno stezo, na kateri merijo, kako hitri ste. Kompleks je tako pregleden, da lahko že drugi dan bivanja zemljevid vržete stran.

Središče sodi med najsodobnejše v Avstriji, tudi zaradi Millenium Expressa najdaljše žičnice v Alpah, ki je od parkirišča do vrha dolga 7,6 kilometra. V 17 minutah vas prepelje do smučarskega raja Sonnenalpe Nassfeld. Smučanje je tukaj preprosto fantastično. Enkratno doživetje je smuka po 7,6 kilometra dolgi stezi Carnia, ki premaga naklon 1,2 kilometra. Zadnja dva kilometra sta ponoči osvetljena, tako da je to najdaljša osvetljena smučarska steza v Alpah.

Vedno kaj več …

Poleg vseh drugih značilnosti mora uspešno turistično središče vsako leto ponuditi kaj novega. Posebnost Nassfelda je na primer najhitrejši servis za smuči in snežne deske na zgornji postaji žičnice Kofelplatz-Madritsche. Če imate vsaj enodnevno smučarsko karto, vam v petih do desetih minutah za ceno petih evrov nabrusijo robnike, namestijo vezi in namažejo smuči. Pri tressdorfski koči najdete mednarodni trening center (NTC) z izposojevalnico naprav, ki jih gotovo še ne poznate: skifox, airboard, snowbike in snowtubing.

Nekateri od teh adrenalinskih pripomočkov vam bodo morda tudi za dalj časa zlezli pod kožo. Nove vrste športov se v Alpah vse bolj uveljavljajo predvsem zaradi smučarjev, ki jih že dolgočasi klasična rutina žičnica-smuka. A tudi to še ni vse. Vsako leto približno sredi decembra zamrzne Belo jezero in ustvari največjo zamrznjeno ploskev v Evropi: meri kar 6,5 kvadratnega kilometra. Jezero se tako spremeni v ogromen zimski stadion, na katerem lahko drsate po mili volji ali se preizkusite v še eni zanimivosti – golfu na ledu.

Vam golf na ledu ni všeč? Imate raje travo? Tudi tu ne bo težav. Predstavljajte si tole: je april, vse dopoldne smučate kot za stavo, saj je sneg še primerno čvrst. Ob pol enih nekaj malega pojeste, se preoblečete, sedete v avto in se po prekrasni pokrajini spustite na golf v italijanski Videm, kjer vas od treh čaka 'tea-time'. Odigrate devet lukenj, spijete kavo in do večerje ste že nazaj v Nassfeldu. Življenje je lepo, kajne?

Človek ne more živeti samo od snega

In hrana je tukaj resnično dobra. Pa začnimo: središče Nassfeld-Hermagor je glavno mesto in prava meka slanine. V Hermagoru vsako leto pripravijo pravi praznik izjemne gailtalske slanine, po kateri so v dolini Gailtal znani že od 15. stoletja, pohvalijo pa se lahko z zaščitnim znakom EU. Na voljo so tudi druge poslastice, ki jih med smučanjem ne smete spregledati, na primer kremna česnova juha, juha z zdrobom ali žepki iz testa, polnjeni z rikoto ali mletim mesom.

Lega središča ima še eno pomembno prednost – poskusite lahko kulinarične dobrote treh dežel. In jih poplaknete z odličnimi avstrijskimi vini, ki so si v zadnjih letih izborila mesto na samem svetovnem vrhu. Najboljša (ne samo avstrijska) boste našli ravno v hotelu, v katerem smo se naselili z našima lepoticama.

Oaza za sladokusce

Pred kratkim so kolegi iz češkega Playboya prav tukaj, v hotelu Sonnenalpe, posneli gradivo za Erotični vodnik po svetu savn (ali bo preveden v slovenščino, še ne vemo, bo pa gotovo na voljo v angleščini). Na tokratnem obisku se je češki plejmejtki Petri Tumovi zaradi enkratnega nasmeha pridružila še fotomodelka Andrea Jánska. Pri Playboyu namreč nismo želeli prodreti samo v skrivnosti sveta savn, ampak proučiti tudi vse tisto, kar hotel Sonnenalpe ponuja ljubiteljem dobre hrane in odličnega vina.

Prijetno vzdušje hotela vabi k poznopopoldanskemu lenarjenju, vendar smo prve degustacije odložili na večer ob toplem kaminu. Najprej smo čofotali v zunanjem bazenu s toplo morsko vodo in v džakuziju s pogledom na nakodrane hribčke, kjer so še vztrajali najbolj utrjeni smučarji. Šele po tem nas je Michael Pucher, lastnik hotela, popeljal v svoje kraljestvo – v vinsko klet, v kateri se skriva več kot 600 vrst avstrijskih in italijanskih vin. Nekatera od njih so pravi dragulji: ena steklenica stane več kot podaljšani konec tedna v hotelu, skupaj s smučarsko karto.

Michaelova klet je tekoči zaklad na nadmorski višini skoraj 1600 metrov. Degustacija je dolga in zahtevna. Še sreča, da nam naslednje jutro ni bilo treba prenašati smuči. Iz hotela smo namreč stopili kar na smučarsko stezo. In se po isti poti tudi vrnili. Hotel Sonnenalpe je namreč z visečim steklenim prehodom povezan s hotelom Wulfenia, ki ga vodi Michaelov brat Arnold Pucher. Restavracija tega hotela, Das Stüberl, velja za eno najboljših avstrijskih gourmet restavracij.

Zabave na snegu

Po razkošnem hotelskem zajtrku ob oknu z razgledom na zasnežene velikane smo se najprej lotili fotografiranja naših nasprotij (pa sta kljub temu super skupaj, kajne?), potem pa smo obiskali še nekaj okoliških apres-ski barov, kjer se lahko zabavate po smuki, in restavracij. Slivovka, borovničke in jägermeister tečejo v potokih in na smučanje so ljudje skoraj pozabili. Naši dekleti sta sedli na snežni skuter in v nekaj sekundah so se okoli njiju zbrali vsi udeleženci pivskega maratona. Sledila je veselica vse do jutra.

David Perkner

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.