26. 11. 2017, 13:34 | Vir: STA

Sneg nižine le pobelil, v gorah pa ga je zapadlo tudi do 50 centimetrov!

profimedia

Sneg je minulo noč nižine osrednje Slovenije le pobelilo, več snega pa je zapadlo v gorah. Večje nevšečnosti kot sneg sta sicer povzročala močan veter in razlivanje nekaterih vodotokov.

Sneg se tako tudi glede na dokaj visoke dnevne temperature v nižinah ni obdržal, po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) pa ga je v gorah zapadlo od 20 do okoli 50 centimetrov.

Večjih nevšečnosti zaradi snega ni bilo čutiti. Uprava za zaščito in reševanje je sicer poročala o podrtju več dreves na cesto Prevalje - Šentanel zaradi snega, vendar so tamkajšnji prostovoljni gasilci drevesa že odstranili in očistili cestišče.

Zaradi snega je na cestah Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike, medtem ko so na prelazih Jezersko in Vršič zaradi zimskih razmer obvezne snežne verige.

 

Arso je danes izdal opozorilo pred razlivanjem rek. Reka Vipava naj bi tako v srednjem toku danes še naraščala in se pričela razlivati v manjšem obsegu, sredi dneva pa se bo na tem območju njen pretok ustalil. V spodnjem toku bo Vipava postopno naraščala še popoldne, kjer so tudi možna manjša razlivanja na izpostavljenih mestih.

Opozorilo je bilo izdano tudi za reko Savinjo, ki naj bi se razlila na izpostavljenih mestih v spodnjem toku dolvodno od Laškega. Njen pretok je na tem območju sicer ustaljen in bo sredi dneva že pričel upadati.

Tako je po podatki prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi poplavljenega vozišča v Laškem zaprta cesta Laško - Breze - Šentjur. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje pa je reka Dravinja pri Majšperku zalila cesto Koritno-Lešje.

Zaradi burje velja prepoved prometa za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton na cestah Vipava - Ajdovščina in Selo - Ajševica - Vogrsko ter na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica med Nanosom in Selom.

Po napovedih vremenoslovcev bo popoldne pretežno oblačno. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, v vzhodnih in severnih krajih pa severni veter. Temperature bodo od 1 do 6, na Goriškem in ob morju okoli 9 stopinj Celzija.

Ponoči se bo zjasnilo, po kotlinah osrednje Slovenje bo nastala megla. Burja na Primorskem bo ponehala.

Jutri bo pretežno jasno. Ponekod po nižinah bo zjutraj in dopoldne megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do -7, v krajih s snežno odejo okoli -10, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 1 do 7, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel