21. 3. 2022, 17:00 | Vir: STA

So izpolnjeni pogoji za srečanje Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega?

Profimedia

Pogajanja med ukrajinsko in rusko delegacijo so se nadaljevala tudi danes.

Pogovori prek videopovezave so trajali uro in pol, je sporočila ukrajinska stran. V Moskvi sicer ocenjujejo, da na njih ni prišlo do pomembnega napredka in za zdaj ne vidijo možnosti za srečanje na najvišji ravni.

Pogovori med rusko in ukrajinsko delegacijo so danes trajali uro in pol, nato pa so se nadaljevali v okviru delovnih skupin, je sporočil vodja poslanske skupine vladajoče ukrajinske stranke Služabnik naroda Davida Arahamia, ki ga je navedel ukrajinski časnik Ukrajinska pravda.

V Moskvi za zdaj ne vidijo možnosti za srečanje na najvišji ravni. Pogoji za srečanje predsednikov Rusije in Ukrajine, Vladimirja Putina in Volodimirja Zelenskega, na katerem bi razpravljali o končanju ruske invazije, še niso izpolnjeni, so sporočili iz Kremlja.

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova na pogajanjih ni bil dosežen znaten napredek. "Preprosto nimata ničesar oprijemljivega, nobenega dogovora, ki bi se ga lahko držala."

Po njegovih besedah je potrebne več "dinamike" na ukrajinski strani, preden bi se lahko pogajali o obrisih sporazuma, zaradi katerega bi bilo vredno imeti srečanje med Putinom in Zelenskim.

Moskva je hvaležna vsem državam, ki ponujajo posredovanje s Kijevom, vendar je pomembno ne le izbrati prizorišče srečanja, ampak tudi, da se pripravi Ukrajino do tega, da postane bolj kooperativna in konstruktivna v pogovorih, je dejal.

"Kdor ima kakršen koli vpliv na Kijev, bi ga moral uporabiti za to, da bi Kijev postal bolj odprt za pogajanja in bolj konstruktiven v teh pogovorih," je še dejal Peskov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ