20. 3. 2022, 20:15 | Vir: STA

So mobilni krematoriji, ki bi jih naj uporabljali Rusi, resnični?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

O sežigalnicah na tovornjakih smo preverili nekatera dejstva.

V ukrajinski vojni se vse več smrtnih žrtev kopiči tudi med pripadniki ruske vojske. Po navedbah ukrajinskih oblasti je doslej umrlo 14.000 ruskih vojakov. Ruske oblasti so medtem pred približno enim tednom poročale o 1300 mrtvih ruskih vojakih. Podatkov nobene strani pa ni mogoče neodvisno preveriti.

A dejstvo, da se smrtne žrtve vse bolj kopičijo, ostaja. Na to je v videonagovoru opozoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, čigar besede zvenijo naravnost srhljivo: "Na žariščih predvsem hudih spopadov so naše prednje obrambne linije praktično zasute s trupli ruskih vojakov" in "teh trupel, teh teles nihče ne pride iskat."

Rusi bi naj po navedbah Zelenskega umrle vojake puščali ležati na bojišču in čeznje nato pošiljali nove enote in vojake. Zelenski se ob tem se sprašuje, kako Rusi, ki imajo po njegovem sicer neomejeno število vojakov in vojaške opreme, ne opazijo izgub.

Glede ruskega postopanja s padlimi vojaki sicer krožijo različne teorije. V nekaterih medijih, med njimi tudi slovenskih, ki se sklicujejo na besede britanskega obrambnega sekretarja Bena Wallaca, so zaokrožile fotografije domnevnih prenosnih krematorijev, ki bi jih naj, da bi se hitreje znebili trupel svojih vojakov, uporabljali Rusi.

Če je to res ali ne, ni mogoče potrditi, a dejstvo je, da fotografije, ki bi naj prikazovale, da Rusija takšne krematorije uporablja v Ukrajini, izvirajo s posnetka, ki je bil na Youtube naložen leta 2013.

Predmet, vgrajen v tovorno vozilo, ki ga prikazujejo fotografije, je po podatkih iz objave, ki prav tako izvira iz leta 2013, sicer res krematorij, vendar je bila ista naprava takrat namenjena varnemu sežigu manjših živali in ptičev med morebitnimi pandemijami in ne ljudem.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel