3. 4. 2022, 12:48 | Vir: STA

So Nemci dokončno opravili z ukrepi proti covidu?

Slika je simbolična.

Profimedia

Kar 63 odstotkov Nemcev želi še naprej uporabljati zaščitne maske v trgovinah.

V Nemčiji odpravljajo veliko večino ukrepov, ki so bili v minulih dveh letih namenjeni zajezitvi pandemije covida-19. Odpravo omejitev predvideva zvezna zakonodaja, ki jo je pred dvema tednoma sprejel nemški parlament.

Oba domova nemškega parlamenta sta kljub nasprotovanju nekaterih politikov glasovala za odpravo omejitev, ki jo je predlagala vlada kanclerja Olafa Scholza. Nova zakonodaja je v veljavo stopila takoj po potrditvi, a so zvezne dežele izkoristile še dvotedensko prehodno obdobje.

Sedaj je tega obdobja konec in v Nemčiji ostaja obvezna le še uporaba mask na letalih in mednarodnih vlakih. Zvezne dežele se lahko po lastni presoji odločijo še za obvezne maske v zdravniških ordinacijah, domovih za ostarele in v javnem prometu ter za obveznem testiranju v zdravstvenih ustanovah in šolah. Posamezna podjetja, trgovine in druge ustanove ravno tako lahko določene ukrepe ohranijo, če to želijo.

Po raziskavi javnomnenjskega inštituta Insa bo kar 63 odstotkov Nemcev še naprej uporabljalo zaščitne maske v trgovinah. Le slabih 30 odstotkov pa jih je odgovorilo, da mask v trgovinah ne bodo več uporabljali.

Strožji zaščitni ukrepi kljub temu ostajajo v zveznih deželah Hamburg in Mecklenburg-Predpomorjanska, ki sta izkoristili izjemo, na podlagi katere lahko ukrepe ohranita, če se novi koronavirus zelo hitro širi in so zaradi tega bplnišnice preobremenjene.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord