Nika Vajnhandl | 15. 3. 2022, 14:00

So vremenske razmere sploh primerne za to, da se poslovimo od zimskih pnevmatik?

Profimedia

Ali je 15. marec res že primeren čas, da menjamo zimske pnevmatike?

Skladno z zakonom o varnosti cestnega prometa odslej zimska oprema na motornih vozilih ni več obvezna. Na AMZS voznikom priporočajo, naj z menjavo ne hitijo in naj se raje kot po koledarju ravnajo po aktualnih vremenskih in voznih razmerah, saj nas lahko tudi spomladi preseneti sneg, so zapisali v sporočilu za javnost.

Letne pnevmatike imajo v primerjavi z zimskimi pnevmatikami čvrstejšo gumeno zmes in bolj toge gumene bloke, zato pri višjih temperaturah ponujajo boljši oprijem kot zimske. Če k temu prištejemo še manjši kotalni upor in zato manjšo porabo goriva, se splača zimske pnevmatike na kolesih zamenjati za letne takoj, ko je to mogoče in smiselno – v Sloveniji zakon določa, da lahko vozniki z letnimi pnevmatikami vozijo od 15. marca, če vremenske razmere to seveda dopuščajo.

Vremenske temperature prinašajo različne izzive na cesti

AMZS inštruktor varne vožnje Brane Legan ob tem izpostavlja, da lahko prehodni pomladanski čas skriva pasti, zato je treba tudi v tem delu leta pozorno spremljati vremenske pogoje, ki vplivajo na vozne razmere, in prilagoditi vožnjo.

Če se boste za menjavo zimskih pnevmatik vendarle že odločili, inštruktor svetuje, da ob poslabšanju vremena ravnate odgovorno in se z letnimi pnevmatikami ne odpravite na zasneženo ali poledenelo cesto.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.