14. 9. 2020, 06:37 | Vir: STA

Sodelovati, ko je mogoče, in vztrajati pri trdnih stališčih, ko je potrebno

profimedia

Voditelji osrednjih institucij EU bodo poskušali danes na virtualnem srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v senci naraščajočih napetosti glede Hongkonga zagotoviti napredek v trgovinskih odnosih. EU odhaja na vrh z motom, da je treba s Kitajsko sodelovati, ko je to mogoče, in vztrajati pri trdnih stališčih, ko je to potrebno.

EU pred vrhom izpostavlja pet prioritet: evropskim podjetjem zagotoviti dostop do kitajskega trga ob enakih konkurenčnih pogojih, okrepiti ambicije v boju proti podnebnim spremembam, sodelovanje glede globalnih izzivov, kot je covid-19, prepričati Kitajsko, naj uporabi svoj vpliv za spodbujanje miru in stabilnosti, ter zagotoviti spoštovanje mednarodnih zavez, tudi ko gre za Hongkong.

V ospredju pogovorov bodo trgovinski odnosi, zlasti naložbeni sporazum, o katerem se strani pogajata že sedem let. Na kitajski strani pravijo, da je dogovor mogoče doseči do konca leta, a v Bruslju poudarjajo, da ne bodo pristali na dogovor za vsako ceno. V EU se nadejajo podrobnega časovnega načrta za sklenitev pogajanj do konca leta in svežega političnega vetra v pogajanjih.

EU se je sicer v minulih mesecih znašla pod političnim pritiskom tako ZDA kot Kitajske. Obe velesili jo v svojem sporu, ki se vse bolj zaostruje, želita pridobiti na svojo stran. V Bruslju poudarjajo, da je pomembno zagotoviti, da EU, ki Kitajsko še vedno obravnava kot strateško partnerico in sistemsko tekmico, ne postane bojišče ameriško-kitajskih interesov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.