J. B./STA | 21. 12. 2023, 11:13

Sodba, ki bi lahko spremenila vse: Aleksander Čeferin prejel enega najbolj bolečih udarcev v svoji karieri

Profimedia

"Nogomet je svoboden!" navdušenja ne skrivajo v "opoziciji", potem ko so zadali boleč udarec organizaciji, ki jo vodi slovenski odvetnik.

Sodišče Evropske unije je v danes izdani sodbi ugodilo pritožbi snovalcev t. i. superlige, da pravila krovnih zvez UEFA - slednjo vodi slovenski odvetnik Aleksander Čeferin - in FIFA, ki od organizatorjev novih tekmovanj zahtevajo njuno predhodno odobritev, predstavljajo kršitev prava unije. Podjetje, ki zastopa interese superlige, je po sodbi razglasilo zmago v sporu z UEFA.

"Pravila FIFA in UEFA, ki od organizatorjev novih klubskih tekmovanj, kot je superliga, zahtevajo njuno predhodno odobritev ter prepovedujejo klubom in igralcem sodelovanje v teh tekmovanjih, so nezakonita. Pravila Fife in Uefe ne temeljijo na transparentnosti, objektivnosti, nediskriminatornosti in sorazmernosti," je v povzetku sodbe zapisalo sodišče EU.

Zlorabili svoj prevladujoč položaj

S tem je pritrdilo osrednji trditvi snovalcev superlige, da sta krovni nogometni zvezi zlorabili svoj monopolni položaj pri preprečevanju nastanka novega tekmovanja, do katerega je bil v preteklih mesecih še zlasti kritičen prav Aleksander Čeferin. "FIFA in UEFA sta zlorabili svoj prevladujoč položaj," je zapisalo sodišče.

Evropska nogometna zveza je v sporu vztrajala, da brani model odprtih tekmovanj, zasnovanih na športnih dosežkih in solidarnosti za vse nogometne deležnike, kar je tudi naloga krovne nogometne organizacije na stari celini. Izpostavila je, da je tudi cilj EU v sklopu evropskega modela športa zagotavljanje piramidalne strukture, ki temelji na športnih dosežkih in predpisuje solidarnost.

Idejo o superligi, ki ji Čeferin močno nasprotuje, v tem trenutku podpirajo le še Real, Juventus in Barcelona.

Idejo o superligi, ki ji Čeferin močno nasprotuje, v tem trenutku podpirajo le še Real, Juventus in Barcelona.

Profimedia/fotomontaža

Argumentom UEFA je pred letom dni pritrdil tudi generalni pravobranilec sodišča EU. Čeprav sodišče mnenju pravobranilca pogosto sledi, temu tokrat ni bilo tako. Da bi lahko šlo za prelomno sodbo, so v zadnjih dneh opozarjali številni pravni strokovnjaki. Odvetnik Jean-Louis Dupont, ki je znan kot zastopnik v slavnem primeru Bosman, je ocenil, da bi razsodba, ki bi dala prav snovalcem superlige, povzročila novo revolucijo v športu, saj bi UEFA izgubila monopol pri organizaciji tekmovanj.

Po objavi povzetka sodbe je zmago razglasilo podjetje, ki predstavlja interese superlige. "Imamo pravico, da tekmujemo. Konec je z monopolom UEFA. Nogomet je svoboden," je zapisal direktor podjetja A22 Bernd Reichart.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol