20. 9. 2018, 14:39 | Vir: STA

Sodišče je za Marine Le Pen odredilo psihiatrično oceno

Profimedia

Voditeljica francoske skrajno desne Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen je danes izrazila ogorčenje, ker ji je sodišče odredilo psihiatrično oceno zaradi objave posnetkov grozovitosti pripadnikov džihadistične skupine Islamska država (IS) na svojem Twitter profilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Proti Le Penovi so francoski tožilci marca letos vložili obtožnico, ker je leta 2015 na Twitterju objavila posnetke grozodejstev, zaradi širjenja nasilnih podob ji grozi celo do tri leta zapora.

Le Penova je po terorističnih napadih v Parizu v novembru leta 2015, ki so zahtevali 130 življenj, na Twitterju objavila tri posnetke, med njimi tudi obglavljenega ameriškega novinarja Jamesa Foleyja. "To je Daesh!" je zapisala. Daesh je sicer arabska kratica za IS. Kasneje je objavo z novinarjem na prošnjo njegove družine izbrisala in dejala, da ni vedela za njegovo identiteto.

Le Penova je danes objavila kopijo poziva, v katerem ji sodišče nalaga, da mora na psihiatrično oceno. Sodni poziv z datumom 11. september zahteva, da se psihiatrična ocena opravi čim prej, da se ugotovi, "ali je spodobna razumeti pripombe in vprašanja". "To je noro," se je odzvala Le Penova, ki je sicer odvetnica. "Ta režim res postaja zastrašujoč," je tvitnila in namignila, da je primer del vladne zarote proti njej v poskusu, da bi jo diskreditirali.

"Mislila sem, da sem videla že vse, ampak ne! Ker sem v tvitu obsodila grozodejstva Daesh, mi "pravosodni sistem" nalaga testiranje pri psihiatru. Kako daleč bodo šli?" se je vprašala. Skrajna desna političarka je obtožena širjenja "nasilnih sporočil, ki spodbujajo terorizem ali pornografijo ali resno ogrožajo človeško dostojanstvo" in ki jih lahko vidijo tudi mladoletni. Grozi ji do tri leta zapora in denarna kazen v višini 75.000 evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.