21. 2. 2024, 12:09 | Vir: STA

Težave na odmevnem sojenju: slovensko banko oškodovali za nekaj več kot 25 milijonov evrov!

Nebojša Tejić/STA

Dve priči sta se opravičili, ena pa očitno ni prejela vabila.

Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjim vodilnim v Novi KBM, ki jim specializirano državno tožilstvo očita sporne posle s hrvaškimi nepremičninami. Po decembrskem neuspešnem naroku je tudi tokrat potekalo brez prič, saj sta se dve ponovno opravičili, za eno pa ni bil izkazan prejem vabila. Naslednji narok je razpisan za 4. marec.

Sodni senat pod vodstvom sodnice Danile Dobčnik Šoštarič je neuspešno vabil mariborskega poslovneža Zorana Šolajo, ki se je tokrat opravičil iz zdravstvenih razlogov, opravičila se je tudi nekdanja prokuristka Kranjske investicijske družbe Marica Štamcar, vabilo pa spet ni doseglo nekdanje uslužbenke Nove KBM Jasmine Kramar.

Če je bila sodnica Dobčnik Šoštarič še decembra optimistična, da bi lahko sojenje k razpletu pripeljali marca, zdaj temu ni več tako, saj je imela veliko težav pri iskanju datumov za dodatne naroke. Zoper nekdanjega prvega človeka mariborske banke Matjaža Kovačiča in takratno članico uprave Manjo Skernišak namreč poteka še eno sojenje v zadevi Monera.

Ker je sodnica v zadevi Monera Karmen Krajnc tedensko razpisala naroke vse do julija, zaradi zdravstvenega stanja obtožene Skernišak pa lahko sodišče obravnava le enkrat tedensko za največ štiri ure, bosta morali sodnici najti kompromis.

Na današnjem naroku je tako predsednica senat stranke v postopku lahko zgolj obvestila o dogajanju na dveh ločenih procesih v isti zadevi, kjer posebej sodijo nekdanjemu direktorju bankine hrvaške družbe Multiconsult Tomislavu Blagusu, ločeno pa tudi skupini hrvaških državljanov, ki so sodelovali pri domnevno spornih poslih z nepremičninami na Hrvaškem.

Kot je povedala, se je Blagus na sodišču doslej pojavil le enkrat, in sicer oktobra 2022, ko ni podal zagovora. Od preostale sedmerice njegovih rojakov dveh sploh še niso dočakali na sodišču, še najbolj pogosto sta se odzivala Koraljka Slunjski Bočkaj in Damir Jurjević, nihče pa doslej še ni podal zagovorov. Sodišče sicer namerava v sklopu sojenja vodilnim v banki omenjene ljudi zaslišati preko videokonference.

Zagovornik nekdanjega direktorja KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igorja Šujice Nenad Zečević je danes od sodišča terjal, da jim izroči vse zapisnike sojenj na omenjenih ločenih procesih ter jih umesti tudi v njihov sodni spis. Sodnica je zagotovila, da jih bodo prejeli po današnjem naroku.

Specializirano državno tožilstvo se trudi dokazati, da so obtoženi - ob Kovačiču, Manji Skernišak, in Šujici še predhodnik slednjega v hčerinski družbi Nove KBM Boris Cekov - sredi prejšnjega desetletja s svojim vplivom dosegli, da je banka Multiconsultu odobrila osem kreditov, s katerimi je prek nakupa poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb prihajala do nepremičnin na Hrvaškem.

Ker naj bi nakupe občutno preplačali, naj bi tako po mnenju tožilstva takrat drugo največjo državno banko oškodovali za nekaj več kot 25 milijonov evrov. Nekdanjemu direktorju Multiconsulta Tomislavu Blagusu in nekaj hrvaškim soobtoženim sodijo v ločenih postopkih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord