19. 5. 2022, 13:03 | Vir: STA

Stanovanje v centru Ljubljane? Ne, raje otok pri sosedih!

Slika je simbolična.

Profimedia

Cena je dokaj ugodna, saj bi za kvadratni meter plačali "le" okoli 150 evrov. Bi kupili otok blizu Splita?

Medtem ko bi za novogradnjo v prestolnici za stanovanje veliko približno 200 kvadratnih metrov, odšteli 700.000 evrov, pa lahko za ta znesek kupite svoj lastni otoček.

Na Hrvaškem že od leta 2016 prodajajo otok Mali Kosmač blizu Splita. Meri 5000 kvadratnih metrov, cena zanj je postavljena pri 700.000 evrih.

Zanimanja za otok je veliko, dokler morebitni kupci ne izvedo, da na njem ne morejo graditi. Mali Kosmač je od obale oddaljen le tri minute vožnje in je v zasebni lasti. Spada pod splitsko-dalmatinsko županijo, ki je imela prva pravico do odkupa, a je otok ni zanimal, ker je primeren izključno za poljedelstvo.

Lahko se odločite za kakšen drug otok

Gre za enega od 1244 otokov in grebenov, ki jih ima Hrvaška. Več kot 80 odstotkov otokov je v lasti države, drugi pa so v zasebnem lastništvu. Naseljenih jih je le 66. Čeprav je zanimanja za otok Mali Kosmač veliko, vsi hitro opustijo idejo o nakupu, ko izvedo, da na njem ne morejo graditi, je povedala nepremičninska agentka Jasminka Biliškov.

V malih oglasih je še okoli deset hrvaških otokov, ki so na prodaj za od 700.000 do nekaj milijonov evrov.

Jasmina Biliškov meni, da bi Hrvaška s prodajo majhnih otokov lahko veliko zaslužila, če bi spremenila zakon in prostorski načrt. Otoke pa bi lahko dajala tudi v koncesijo, kar bi prav tako pomenilo velik prihodek za državo. Razprodaje hrvaških otokov se Hrvatom v nobenem primeru ni treba bati. Dejstvo je namreč, da se s prodajo otoka ne proda otok, ampak zemljišče na otoku, obala pa je pomorska dobrina, s katero upravlja županija, in nihče ne more postati njen lastnik.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.