14. 3. 2022, 11:10 | Vir: STA

Sosedje v stiski! Podražitev goriva ogrozila KLJUČNO storitev

Profimedia

Naša sosednja država je sprejela odločitve, ki imajo izrazito negativne posledice. 

Na Hrvaškem napovedujejo novo podražitev pogonskih goriv. Liter bencina naj bi stal predvidoma 1,82 evra, liter dizla pa 1,86 evra. Avtobusni prevozniki opozarjajo, da je ogrožen javni prevoz, poroča regionalna televizija Nova TV. Zagrebški mestni prevoznik ZET je že uvedel manjše število prevozov.

Ogrožen prevoz otrok

Cene pogonskih goriv naj bi se zvišale za povprečno 0,21 evra na liter. "Zelo lahko bi se zgodilo, da bodo avtobusni prevozniki nehali voziti, ker ne prejemajo več pomoči za ohranitev delovnih mest, cene goriv pa so šle v nebo," je v oddaji Dnevnik Nove TV povedal Hrvoje Meštrović.

"Ogrožen bo prevoz srednjih in osnovnih šol, pa tudi vseh državljanov. Padel bo celotni javni prevoz. Nimamo denarja za voznike, dobavitelje, gorivo, za nič," je dodal Meštrović.

Cene vozovnic zvišale za 30 odstotkov

Avtoprevozniki od vlade zato zahtevajo, naj jim v primeru redukcij omogoči neomejen pristop do goriva, uvedbo prevozniškega dizla, kot velja za ribiče in kmetovalce, ter sprejme ukrepe za ohranitev delovnih mest.

Če vladne pomoči ne bo, bodo cene vozovnic zvišali za 30 odstotkov. To pomeni, da bi se vozovnica od Zagreba do Splita na primer podražila za 6,6 evra.

Spremenjeni vozni redi

Medtem ko nekateri napovedujejo zvišanje cen vozovnic, drugi znižujejo število prevozov. Zagrebški mestni prevoznik ZET že vozi po spremenjenem voznem redu, nekatere tramvajske in avtobusne linije imajo manjše število odhodov.

"Sprememba prihaja zaradi globalnih okoliščin, ki vplivajo na oskrbo in logistične verige, s tem pa tudi na organizacijski vidik prometa," so sporočili iz ZET.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.