2. 5. 2020, 18:17 | Vir: STA

Španci so izkoristili zrahljane ukrepe in se odpravili na svež zrak

profimedia

V Španiji so danes znova nekoliko omilili pravila karantene, namenjene zajezitvi novega koronavirusa. Po novem gredo lahko na sprehod ali rekreacijo tudi starejši od 14 let. Doslej so v Španiji potrdili več kot 216.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 25.000 smrtnih primerov.

Danes so se številni Španci po 48 dneh karantene lahko znova odpravili od doma na sprehod ali rekreacijo. Pred tem so lahko dom zapustili samo, če so morali v službo, po nakupih, k zdravniku ali peljati psa na kratek sprehod.

Kraji z več kot 5000 prebivalci so določili urnik, kdaj lahko katera skupina prebivalcev zapusti dom. Starejši od 70 let in tisti, ki potrebujejo pomoč nekoga drugega, gredo lahko ven med 10. in 12. uro ter med 19. in 20. uro.

"Prvič sem šla na kratek sprehod," je povedala 87-letna Madridčanka Amalia Garcia Manso, ki je imela na sebi zaščitno masko in rokavice. "Boli me in težko gledam, da je v Madridu vse zaprto," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Med 6. in 10. uro ter med 20. in 23. uro gredo lahko od doma starejši od 14 let. Skupaj gresta lahko največ dva člana istega gospodinjstva do enega kilometra od doma.

V bližini madridskega parka Retiro, ki je zaradi koronavirusa še vedno zaprt, je bilo zjutraj videti številne tekače. "Po toliko tednih karantene sem si zelo želel iti ven, teči, videti svet. Sinoči sem bil kot otrok na božični večer," je povedal 42-letni Marcos Abeytua.

Otroci pa lahko gredo v spremstvu enega od staršev na sprehod že od pretekle nedelje. Zanje je določen čas med 12. in 19. uro.

Španski premier Pedro Sanchez je ob tem danes napovedal, da bo od ponedeljka na javnem potniškem prometu obvezno nošenje zaščitnih mask, da bi se izognili ponovni okrepitvi pandemije. Doslej je vlada zgolj "močno priporočala" maske na javnem potniškem prometu.

Po Sanchezovih besedah bodo v ponedeljek pred postajami razdelili šest milijonov mask. Poleg tega bodo maske razdeljevale tudi občine, ki jih bodo prejele sedem milijonov, in različne civilnodružbene organizacije, ki jih bodo prejele 1,5 milijona.

V Španiji so karanteno z namenom zajezitve novega koronavirusa razglasili 14. marca, zdaj pa jo postopoma rahljajo. Sproščanje bo potekalo do konca junija.

Razmere so se sicer v državi že močno umirile. V zadnjem dnevu so po podatkih ministrstva za zdravje zabeležili 1147 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od razglasitve karantene, poroča španski časnik El Pais. Vse skupaj so potrdili 216.582 primerov.

V zadnjem dnevu je umrlo še 276 bolnikov s covidom-19, kar je nekoliko manj kot dan pred tem, ko je bilo smrtnih žrtev 281. Tretji dan zapored so zabeležili manj kot 300 smrtnih žrtev. Vse skupaj je koronavirusna bolezen 19 v Španiji doslej zahtevala 25.100 življenj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.