9. 1. 2021, 13:20 | Vir: STA

Španijo ohromilo najobilnejše sneženje v zadnjih 50 letih, najhujše pa šele prihaja

Madrid

Profimedia

V Španiji so petkove obilne snežne padavine ohromile dele države, na cestah je obtičalo na stotine avtomobilov, zaprto je madridsko letališče, najhujše pa šele prihaja. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da bo danes na območju Madrida zapadlo dodatnih 20 centimetrov snega.

Petkovo sneženje v Španiji je bilo najbolj obilno v zadnjih 50 letih, v nekaterih delih države so razglasili rdeči alarm. Najbolj je prizadeta madridska regija, kjer je ustavljen javni promet, komunalne službe ne odvažajo smeti, mednarodno letališče Barajas, ki so ga zaprli v petek zvečer, bo ostalo zaprto tudi danes. V petek so zaradi snega odpovedali skoraj trideset poletov.

"Danes je bilo težko, jutri pa bo še toliko bolj," je ponoči na Twitterju sporočil župan Madrida Jose Luis Martinez-Almeida in prebivalce pozval, naj ne zapuščajo domov.

V Madridu, kjer toliko snega ne pomnijo od leta 1971, je bilo mogoče videti smučarje na slovitem trgu Puerta del Sol, pa tudi moškega na saneh, ki so jih vlekli psi, poroča AFP. Zaprti so parki, zaradi nevarnosti, da bi pod težo snega klonila drevesa. Madridska agencija za varnost in izredne razmere je sporočila, da je vso noč reševala vozila, ki so obstala v snegu. Iz snežnega primeža so rešili tisoč avtomobilov, voznike, ki na pomoč še čakajo, pa so pozvali, naj "ostanejo potrpežljivi".

Poleg madridske so obilne snežne padavine najbolj prizadele regije Valencia, Kastilja in Katalonija

Madrid

Madrid

Profimedia
Madrid

Madrid

Profimedia
Madrid

Madrid

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord