1. 10. 2017, 10:40 | Vir: STA

Španska policija posreduje (tudi nasilno) na katalonskih voliščih

profimedia

Španska policija je okoli 9. ure, ko naj bi se odprla volišča za referendum o neodvisnosti Katalonije, začela posredovati. Policisti preprečujejo vstop na več volišč, zasegli so tudi volilne skrinjice in glasovnice. Katalonske oblasti so volivcem sporočile, da lahko glasujejo na katerem koli volišču.

ŠKot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik katalonske vlade Jordi Turull, lahko volivci oddajo glas na katerem koli volišču, ne le na svojem. Pojasnil je, da so vzpostavili sistem, ki preprečuje večkratno glasovanje.

Glasovanje naj bi Kataloncem danes preprečilo več tisoč policistov. Mediji poročajo o preprečevanju vstopa na volišča, med drugim naj bi policisti obkolili zgradbo, kjer naj bi volil katalonski premier Carles Puigdemont.

Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da so policisti na več voliščih zasegli volilne skrinjice in glasovnice. "To so prve skrinjice in glasovnice, ki smo jih zasegli v Barceloni, policisti nadaljujejo posredovanje v Kataloniji," je tvitnilo ministrstvo in ob tem objavilo fotografijo štirih plastičnih volilnih skrinjic in kupa lističev za glasovanje, Twitter pa že razburjajo tudi posnetki in fotografije ljudi, ki jim policisti s silo preprečujejo dostop do volišč.

Več tisoč policistov naj bi danes Kataloncem preprečilo vstop na volišča. Tuje tiskovne agencije poročajo, da je ob zori iz pristanišča v Barceloni v mesto odpeljalo kakih sto policijskih kombijev.

Vladi v Madridu je že v soboto uspelo doseči, da je policija zaprla 1300 od 2315 katalonskih šol, ki naj bi služile kot volišča. Prav tako so onemogočili sistem za elektronsko glasovanje in štetje glasov.

Regionalne oblasti vztrajajo, da bo glasovanje danes potekalo. Volilno pravico ima več kot 5,3 milijona Kataloncev, katalonski borci za neodvisnost pa v luči nasprotovanja Madrida ocenjujejo, da bi bil milijon glasov za neodvisnost že izreden uspeh.

Prebivalci Katalonije so močno razdeljeni glede vprašanja neodvisnosti, vendar ankete kažejo, da si velika večina ljudi želi glasovanja, da bi enkrat za vselej zaprli to vprašanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.