27. 2. 2021, 07:33 | Vir: STA

Španski kralj Juan Carlos odštel še skoraj 4,4 milijona davčnega dolga

profimedia
Španski kralj Juan Carlos odštel še skoraj 4,4 milijona davčnega dolga (foto: profimedia)

Nekdanji španski kralj Juan Carlos, ki živi v izgnanstvu v Združenih arabskih emiratih, je poravnal skoraj 4,4 milijona evrov davčnega dolga španskim oblastem. Pred tem je že decembra španskemu davčnemu uradu plačal skoraj 680.000 evrov dolga. S tem se želi izogniti sodnemu pregonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oče sedanjega španskega kralja Felipeja VI. je moral skoraj 4,4 milijona evrov vreden davčni dolg plačati za polete s privatnim letalom, ki mu jih je plačala fundacija njegovega bratranca s sedežem v Lihtenštajnu. Poleti so bili po poročanju španskih medijev vredni osem milijonov evrov.

Njegov odvetnik je danes potrdil, da je nekdanji kralj plačal dolg, pri čemer je španski davčni upravi sam prijavil ta prihodek, navaja AFP.

Španski premier Pedro Sanchez je v odzivu na to dejanje Juana Carlosa dejal, da deli odpor večine Špancev do tega "nedržavljanskega obnašanja". Ob tem je poudaril, da je pod vprašajem ravnanje ene osebe, in ne monarhije kot institucije. Izrazil je tudi popolno podporo aktualnemu kralju.

Nekdanji španski kralj je tako poplačal svoj drugi davčni dolg do španskih oblasti v nekaj mesecih. Decembra lani je španski davčni upravi plačal skoraj 680.000 evrov dolga. Ta poravnava je bila povezana s preiskavo uporabe kreditnih kartic, povezanih z bančnimi računi, ki niso bili registrirani na njegovo ime. Če bo tožilstvo dokazalo očitke, bi lahko kralja preganjali zaradi pranja denarja, saj je kreditne kartice uporabljal po abdikaciji junija 2014, ko ni imel več imunitete.

Proti 83-letnemu nekdanjemu monarhu, ki se je avgusta zatekel v Združene arabske emirate, sicer poteka več preiskav. Špansko tožilstvo je leta 2018 uvedlo preiskavo o pogodbi za izgradnjo hitre železnice v Savdski Arabiji. Posel je dobil konzorcij španskih podjetij, pri čemer naj bi Juan Carlos v žep pospravil zajetno provizijo.

Švicarski časnik La Tribune je marca lani poročal, da naj bi pokojni savdski kralj Abdulah leta 2008 položil 100 milijonov dolarjev na račun na švicarski zasebni banki, do katerega je imel dostop Juan Carlos. Takrat so se pojavili sumi, da je šlo za podkupnino pri pogodbi, ki je bila sklenjena tri leta kasneje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.