2. 4. 2021, 14:10

Spletno praznovanje 70. obletnice Tehniškega muzeja Slovenije

Jure Korber

V soboto, 3. aprila 2021, bo minilo natanko 70 let od ustanovitve Tehniškega muzeja Slovenije (TMS). Praznični program, ki so ga poimenovali Praznujmo Skupaj! in je bil na ta dan načrtovan v muzeju v Bistri ter v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, zaradi zaprtja države v živo odpade, bodo pa jubilej obeležili s spletnimi dogodki.

»Poslanstvo Tehniškega muzeja Slovenije, matične ustanove, ki vse od svojega nastanka skrbi za ohranjanje premične tehniške dediščine na Slovenskem, je danes predvsem v prizadevanjih, da muzeja v Bistri in Polhovem Gradcu ostaneta pomembni informacijski središči naše tehniške dediščine. Zato je nujna gradbena in vsebinska prenova muzejskega kompleksa v Bistri, kar je naša najpomembnejša naloga v naslednjih letih. Hkrati si bomo še naprej prizadevali za utrjevanje vezi z izobraževalnimi in raziskovalnimi institucijami, industrijo, gospodarstvom in drugimi ustanovami, ki so ključne pri uresničevanju poslanstva muzeja in njegovem razvoju.« - dr. Barbara Juršič, direktorica Tehniškega muzeja Slovenije
  • Praznični program Praznujmo skupaj! si je mogoče ogledati na Facebook strani Tehniškega muzeja Slovenije, muzejski spletni strani in YouTube kanalu.

Ob obletnici TMS, matične institucije za varovanje premične tehniške dediščine, bo na ogled film, ki bo ponudil vpogled v preteklost in sedanjost muzeja, v katerem predstavljajo dosežke s številnih področij znanosti in tehnike. Osrednje zbirke v muzeju, ki so nastajale vse od njegovega nastanka pred 70 leti, so s področij lova, lesarstva, kmetijstva, vodnega pogona, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacije, pa tudi strojegradnje, robotike in medicinske tehnike. Skozi desetletja svojega delovanja pa se TMS ni vzpostavil le kot osrednji prostor varovanja bogate slovenske tehniške dediščine, temveč tudi kot pomemben prenašalec vednosti. V sodobnosti je muzej svojo vlogo kot mesto srečevanja, ustvarjalnosti, izmenjave znanja in interdisciplinarnega povezovanja še okrepil.    

 
OD RENTGENSKEGA APARATA DO ŽELEZNIH PLJUČ

Del spletnega prazničnega programa bo tudi predstavitev nove občasne razstave Zakladi iz depojev: Medicinski instrumenti in pripomočki, ki bodo prvič na ogled javnosti in predstavljajo pomemben del slovenske tehniške dediščine. Na razstavi bodo predmeti s področij kirurgije, zobozdravstva, porodništva in ginekologije, otorinolaringologije in drugih vej medicine, ki so jih v muzeju zbirali od leta 1955 pa vse do danes.

Jaka Blasutto


 
Prvi medicinski predmet – leseni rentgenski aparat, ki so ga uporabljali v prvi bolnišnici za duševne bolezni na Slovenskem, Kranjski deželni blaznici Studenec (današnji Psihiatrični kliniki Ljubljana) – je TMS pridobil leta 1955. Na odločitev, da bo muzej zbiral tudi predmete s področja medicine, pa je po vsej verjetnosti vplivala osebna naklonjenost tedanjega kustosa, kasneje dolgoletnega direktorja TMS Marjana Vidmarja. Ta je namreč na ljubljanski medicinski fakulteti zaključil tri letnike, muzej pa je vodil kar dobrih 30 let.
 
Nekaj večjih in pomembnih predmetov medicinske tehnike je muzej nato pridobil v 70. letih, ko so zbirko obogatili z zobozdravstveno opremo, ljubljanske klinike pa so mu med drugim podarile tudi železna pljuča – aparat za ohranjanje dihalne funkcije –, ki sodijo med pomembnejše predmete iz zgodovine slovenske medicine, saj so jih uporabljali za pomoč bolnikom pri dihanju, ko je leta 1957 izbruhnila epidemija otroške paralize. V zbirki je do zdaj obdelanih 505 predmetov, vendar delo na tem področju še ni dokončano. 

OD ARHIVSKIH PLAKATOV DO SLOVENSKEGA ELEKTRIČNEGA AVTOMOBILA

Na ogled bo tudi spletna razstava izbora plakatov lastnih in gostujočih razstav ter drugih dogodkov v TMS, ki prinaša prerez delovanja institucije skozi 70 let njenega obstoja. Razstava prek vizualnih sporočil predstavlja področja, s katerimi so se v muzeju ukvarjali v preteklih desetletjih pa vse do danes, hkrati pa prikazuje tudi sodelovanja z drugimi institucijami. Poleg tega gre tudi za dragocen prikaz razvoja oblikovanja muzejskih plakatov, v katere je odtisnjen čas, v katerem so nastali. 

Virtualno bodo v TMS ob obletnici predstavili še novo muzejsko pridobitev – električni avtomobil Twingo, ki je plod slovenskega znanja.

PROGRAM SPLETNEGA PRAZNOVANJA 70. OBLETNICE USTANOVITVE TMS

09.00: Uvodni pozdrav direktorice TMS dr. Barbare Juršič,

10.00: Predstavitveni film 70 let TMS,

12.00: Predstavitev razstave Zakladi iz depojev: Medicinski instrumenti in pripomočki,

17.00: Povabilo k sodelovanju na otroškem likovnem natečaju za osebno poštno znamko na temo osamosvojitve Slovenije,

20.00: E-Twingo se predstavi.

ZBIRKE TEHNIŠKEGA MUZEJA SLOVENIJE

V Tehniškem muzeju Slovenije, ki je bil ustanovljen 3. aprila 1951 in je svoja vrata za javnost prvič odprl 25. oktobra leta 1953, so danes na več kot 6000 kvadratnih metrov razstavnih površin na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, vodnih pogonov, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva, obdelave kovin in elektrotehnike. Poleg muzeja v Bistri ima muzej svoje razstavne prostore še v Polhovem Gradcu, kjer je Muzej pošte in telekomunikacij, na gradu Bogenšperk pa sta na ogled Slovenska geodetska zbirka in Valvasorjeva grafična zbirka. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so na ogled tudi v Muzeju Tomaža Godca, oglednem depoju v Soteski, Muzejski zbirki IMV in Depojih državnih muzejev v Pivki.
 
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.