29. 4. 2020, 21:33 | Vir: STA

Splošne knjižnice in muzeji ostajajo zaprti

Anže Malovrh/STA

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je sprejela vlada, lahko danes, 29.4. spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji danes ostajajo zaprti.

Kot je za STA povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana, niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Po njenih besedah so sicer sami pripravili smernice, vendar jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje niso potrdili.

Muzeji in galerije bodo obiskovalcem odpirali svoja vrata od torka, 5. maja, glede na potrebe in zmožnosti ter dogovore z ustanovitelji, je skupnost muzejev zapisala v sporočilu za javnost in priporočila, naj spremljajo obvestila na spletnih straneh in družabnih omrežjih posameznih muzejev. Odprtje so že potrdili v Narodni galeriji v Ljubljani, kjer so število obiskovalcev omejili na 235.

Da danes ostajajo zaprti, pa je Združenje slovenskih splošnih knjižnic obvestilo na svoji spletni strani. Kot so zapisali, se morajo na varno odprtje ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe za uporabnike in zaposlene. Uporabnikom bodo na voljo od ponedeljka, 4. maja.

Predsednica združenja Vesna Horžen je ministrstvu za kulturo poslala tudi dopis, v katerem je opisala, kaj je potrebno pred odprtjem knjižnic urediti. "Odprtje knjižnic je potrebno skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti," so prepričani v združenju.

Knjižnice

Kot piše v dopisu, bodo knjižnice svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije.

"Knjižnice morajo pred odprtjem ustrezno pripraviti prostore, omogočiti zaščito za zaposlene in uporabnike ter oblikovati posebno organizacijo dela. Za vse priprave morajo imeti knjižnice pred odprtjem vsaj tri dni časa. Če se bodo knjižnice lahko odprle v prvi polovici maja, predlagamo, da se odprejo najprej 7. maja, ali pa najbolje na začetku tedna, 11. maja. O odprtju je treba knjižnice pravočasno obvestiti," piše v dopisu. So pa danes knjižnice in muzeji po poročanju Televizije Slovenija dobili navodilo, da se odprejo najkasneje do 18. maja, na mednarodni dan muzejev.

Usmeritve in ukrepi

Usmeritve in ukrepe, ki so zajeti v dopisu, je združenje splošnih knjižnic ministrstvu poslalo v potrditev in soglasje, pripravilo pa jih je na podlagi različnih raziskav in dobrih praks iz tujine. V prvi fazi bi bil sicer po njihovem predlogu odprt samo del knjižnice, kjer si uporabniki izposojajo in vračajo gradivo ter poravnajo dolgove.

V knjižnicah napovedujejo, da bo treba v začetni fazi gradivo naročiti preko telefona, elektronske pošte ali storitve Moja knjižnica in stranke bodo gradivo lahko le prevzele. Gradivo bo v karanteni tri dni.

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, odlok vlade ne pomeni, da se morajo muzeji, galerije in knjižnice obvezno odpreti, ampak da se skladno z njihovim načrtom o zagotavljanju varnosti zaposlenih in obiskovalcev lahko začnejo postopki za ponovno delovanje.

"Direktorji omenjenih zavodov so v skladu s svojo funkcijo in pristojnostmi edini odgovorni za pripravo in izvedbo takega načrta. Vsak zavod je namreč prostorsko in vsebinsko specifičen, zato mora biti načrt prilagojen vsem posebnostim posameznega zavoda. Glede na to, da smo pozive za odprtje muzejev in galerij s strani nekaterih muzejev prejeli že pred 14 dnevi, so nekateri take načrte že pripravili," so zapisali na ministrstvu, kjer k navodilom dodajajo, da so skupine, ki obiskujejo knjižnice omejena na največ tri ljudi, plačevanje pa naj bo le brezgotovinsko.

Narodna in univerzitetna knjižnica

Narodna in univerzitetna knjižnica bo vrata po napovedih ministrstva ponovno odprla v četrtek. Možna bo izposoja gradiva, čitalniški prostori do nadaljnjega ostajajo zaprti. O drugih storitvah in spremembah bodo uporabnike obveščali sproti. Večina splošnih knjižnic bo za uporabnike odprta v ponedeljek, muzeji in galerije pa bodo vrata za obiskovalce odprli postopoma, glede na prostorske, kadrovske in druge možnosti.

Ministrstvo je še napovedalo, da bo še danes javnim zavodom s področja varstva kulturne dediščine, ki izvajajo to dejavnost, posredovalo smernice za načrtno in varno odpiranje. Od drugih ustanov, ki niso javni zavodi, pa pričakuje, da jih bodo upoštevale po svoji presoji. Smernice bodo objavljene na spletni strani urada vlade za komuniciranje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord