7. 6. 2017, 07:33 | Vir: STA

Spor med arabskimi državami zakuhali ruski hekerji, svečo pa jim je nato podržal še Trump!

profimedia

Ameriška televizija CNN navaja besede katarskih vladnih predstavnikov, ki potrjujejo skupno preiskavo katarske in ameriške policije vdora v sistem katarske državne tiskovne agencije in objavo novice, ki je prispevala k sporu med Katarjem in arabskimi državami. Krivi naj bi bili ruski hekerji.

Katarska agencija je maja citirala emirja Tamima bin Hamada al Tanija, ki se je zelo lepo izražal o Izraelu in Iranu ter se spraševal, ali bo ameriški predsednik Donald Trump še dolgo časa na položaju.

Po mnenju FBI in katarske policije gre za lažno zgodbo, ki so jo vsadili ruski hekerji, ni pa še povsem jasno, ali gre za samostojne kriminalce ali delo po navodilu Kremlja.

Motiv naj bi bil zakuhati spor med ameriškimi zavezniki v Zalivu in v tem primeru je naklep lepo uspel tudi po zaslugi Trumpa. Tako se vsaj sam hvali po Twitterju. V torek je tvital, da je med obiskom Savdske Arabije sprožil akcijo gostiteljice, Združenih arabskih emiratov, Bahrajna in Egipta proti Katarju zaradi domnevne podpore terorizmu. Ni jasno, ali je kdo Trumpu prej povedal, da imajo ZDA v Katarju veliko vojaško bazo z 10.000 vojaki in letališče, s katerega izvajajo operacije nad Irakom, Sirijo in Afganistanom.

Omenjene države so v ponedeljek prekinile diplomatske stike s Katarjem, ki bi se lahko soočil s pomanjkanjem hrane, saj je ta večinoma prihajala preko kopenske meje s Savdsko Arabijo, ki je sedaj zaprta. Trump je s svojimi tviti podprl zamisel, da Katar financira teroristične organizacije in se s tem postavil na stran držav, ki so prekinile diplomatske stike s Katarjem.

To je ujelo na levi nogi tako State Department kot tudi Pentagon, ki je v torek izrazil veliko hvaležnost Katarju za vso podporo ameriški vojski. Državni sekretar ZDA Rex Tillerson je države pozval, naj uredijo spore, ni pa se postavljal na nobeno stran. Ameriški diplomatski aparat se ni nameraval postaviti na nobeno stran, Trump pa ga je sedaj potisnil v godljo, ki bo veliko večja, če se sosede Katarja morda v prihodnje odločijo za vojaško ukrepanje.

Trump je v Savdski Arabiji sklenil posel za prodajo orožja v vrednosti 110 milijard dolarjev, Savdijci pa so v njegovem hotelu v Washingtonu od oktobra lani do marca letos porabili 270.000 dolarjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.