29. 1. 2021, 11:28

Športni dan "na daljavo" je na Jesenicah terjal posredovanje gorskih reševalcev, ki so reševali dve učenki

Gorska reševalna služba / Facebook
Športni dan "na daljavo" je na Jesenicah terjal posredovanje gorskih reševalcev, ki so reševali dve učenki (foto: Gorska reševalna služba / Facebook)

Gorska reševalna služba je v četrtek morala posredovati na področju Jelenkamna nad Jesenicami, kjer sta v strmem in deloma kamnitem predelu markirane poti v neprimerni obutvi obtičali dve učenki, ki sta se na turo podali z namenom individualne izvedbe športnega dneva.

Reševalci so sporočili, da sta učenki na srečo ravnali razumno in sta v trenutku, ko nista mogli več ne naprej in ne nazaj, poklicali številko 112. Gorski reševalci so ob izvedbi intervencije na omenjenem področju opazili večje število učencev, ki so jih opozorili na neugodne snežne razmere in jih skupaj z omenjenima učenkama varno pospremili v dolino. Avantura se je za omenjene učence srečno končala, prav lahko pa bi bile posledice za udeležence manj ugodne.

Pri Gorski reševalni službi so ob tem dogodku na svoji Facebook strani zapisali: 

Gorski reševalci obveščamo in opozarjamo vse, ki se podajajo v naravno okolje, da so razmere v okolici Jesenic zimske. Še posebej opozarjamo odgovorne na osnovnih in srednjih šolah, ki zaradi pouka na daljavo tudi izvedbo športnih dni za učence izvajajo »na daljavo«. V navodilih učencem naj upoštevajo trenutne razmere in za izvedbo športnih aktivnosti v naravi učencem predlagajo aktivnosti na način, da ne bo ogroženo njihovo zdravje in nenazadnje tudi življenje.

V gozdovih nad mestom je namreč še vedno precej snega, kar pomeni, da so razmere povsem zimske. Sneg se je ob zadnji otoplitvi in dežju najprej ojužil, ob znižanju temperatur v zadnjih dneh pa ponovno pomrznil. Poti in pobočja v gozdovih nad mestom, tako na severni strani (Mežakla) kot na južni strani (Mirca) so zato poledenele. Tudi sonce in dnevne temperature malenkost nad nič stopinj Celzija snega še ne omehčajo.

Gorski reševalci zato apeliramo na vse pohodnike, naj poskrbijo predvsem za svojo varnost in naj se v naravno okolje glede na naravo in zahtevnost poti podajo le ustrezno opremljeni. Predvsem imamo v mislih primerno obutev in oblačila. Tudi poti v gozdovih Mirce in Mežakle so namreč strme, izpostavljene in zato lahko tudi nevarne. Tenis copate za pohod v takšno okolje v danih razmerah nikakor niso primerna obutev, kar je jasno pokazal tudi primer prej omenjenih učenk. Na srečo sta bili ti vsaj kolikor toliko primerno oblečeni, kar je tudi pomemben dejavnik v zimskih razmerah, še posebej glede na dejstvo, da so tako dnevne kot tudi nočne temperature nizke. Sploh ponoči se termometer spusti kar precej stopinj pod ničlo.

Opozorilo o ustrezni opremljenosti pa prav tako velja za vse tiste, ki se podajajo tudi višje v hribe. Tako kot v visokogorju je tudi v sredogorju Karavank, ki so v teh dneh poleg pohodnikov zelo obiskane predvsem s strani turnih smučarjev, snega veliko. Razmere nad gozdno mejo so še bistveno zahtevnejše kot nižje pod gozdno mejo in poleg primerne opreme zahtevajo tudi zadostno mero znanja o gibanju v gorskem svetu. Zato opozarjamo vse, da naj pohode v hribe prilagodijo svojim sposobnostim in znanju ter opremi, ki jo imajo.

Tenis copati z gladkim podplatom niso primerna obutev za planinarjenje niti poleti, kaj šele pozimi. Prav tako za hribe niso primerna rešitev v zadnjem času še posebej popularne derezice, ki se z elastiko zapnejo preko obutve. Veliko ljudi ne upošteva opozoril, da so te derezice za hojo v hribe smrtno nevarne. Čeprav Karavanke na področju, ki ga pokrivamo jeseniški reševalci, le redkokje presežejo višino 2000 m, na obiskovalce v zimskem času prežijo številne nevarnosti.

V primeru majhnih količin snega strma travnata pobočja kaj hitro poledenijo in so nevarna za zdrs, če zapade veliko snega, kot je to primer letos, pa predstavljajo veliko nevarnost za proženje snežnih plazov. Apeliramo na obiskovalce gora, da upoštevajo opozorila in v hribe zahajajo le popolno opremljeni, še posebej naj ne pozabijo na t. i. lavinski trojček (plazovna žolna, sonda in lopata). Seveda tudi popolna opremljenost še ne zagotavlja varnosti, saj je opremo potrebno znati uporabljati.

Zato priporočamo, da se obiskovalci gora, ki še nimajo znanja in izkušenj, udeležijo osnovnih tečajev, ki jih organizirajo posamezna društva gorske reševalne službe, planinska društva in v zadnjem času tudi številni planinski in gorski vodniki, ki se s tem profesionalno ukvarjajo – čeprav žal trenutna situacija s COVID-19 izvedbo tovrstnih tečajev precej omejuje. Na teh tečajih bodo pridobili osnovna znanja o uporabi opreme in tudi o ostalem, kar je dobro vedeti, če želijo varno zahajati v gore. S tem bodo največjo korist naredili prav sebi in svojim najbližjim. Vsem obiskovalcem gora pa seveda želimo varen korak in srečno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.