1. 4. 2022, 22:10 | Vir: STA

Sprememba migrantske politike: ameriška vlada bo odpravila sporni odlok Donalda Trumpa

Profimedia

Se južnoameriškim prebežnikom v ZDA obeta svetlejša prihodnost?

Ameriška vlada bo po besedah ministra za domovinsko varnost Alejandra Mayorkasa prekinila prakso hitrih izgonov migrantov iz države zaradi preprečitve širjenja covida-19  

Ta politika bo sicer odpravljena šele s 23. majem, do takrat pa bodo z južne meje v Mehiko še naprej vračali vse odrasle migrante in družine.

Odlok, ki zahteva izgon vseh odraslih in družin, ki brez dovoljenja prečkajo mejo z Mehiko, še preden sploh lahko vložijo prošnjo za azil, je leta 2020 sprejela administracija takratnega predsednika Donalda Trumpa, in sicer z namenom preprečitve širjenja covida-19.

V času Trumpovega predsedovanja so vračali tudi otroke, kar se je z nastopom predsednika Joeja Bidna vendarle končalo. A vse ostale še zmeraj nemudoma izženejo, nato pa morajo za zatočišče zaprositi na mehiški strani meje in tam počakati na odločitev pristojnih ameriških organov.

Republikanci so odločitev o odpravi odloka že kritizirali, saj se bo po njihovem mnenju zaradi nje val nezakonitih migracij v ZDA še povečal, a je Mayorkas nanje odgovoril, da bodo tiste, ki ne bodo mogli ustrezno utemeljiti svoje prošnje za azil, še naprej brez izjem pošiljali nazaj čez mejo.

V proračunskem letu do oktobra lani so na meji sicer prijeli 1,7 milijona migrantov, kar je največ do sedaj. Organizacija Human Rights First poroča, da so hitri izgoni povzročili skoraj 10.000 ugrabitev, mučenj, posilstev in drugih nasilnih dejanj nad migranti v Mehiki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord