21. 8. 2023, 19:10 | Vir: STA

Sprememba na vrhu lestvice strank: kdo bi zmagal v nedeljo?

Borut Živulović/Bobo

Gibanju Svoboda je podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem padla, je pokazala anketa Ninamedie.

Največja opozicijska stranka SDS je v avgustovski raziskavi Vox populi, ki jo je za časnik Dnevnik izvedla Ninamedia, za 0,2 odstotne točke prehitela vladajočo Gibanje Svoboda.

Sprememba v razmerju moči

Gibanje Svoboda bi, če bi bile volitve to nedeljo, volilo 23,7 odstotkov vprašanih (julija 26), opozicijsko SDS pa 23,9 (julija 20,9). Podpora tretjeuvrščeni na lestvici NSi ostaja enaka kot prejšnji mesec, volilo bi jo 6,8 odstotka volivcev. S tretjega je na četrto mesto padla SD, ki bi jo volilo 6,6 odstotka ljudi (julija 7,6 odstotka). Levici je podpora z julijskih 5,2 odstotka padla na 4,9 odstotka.

Ocena dela vlade

Neopredeljenih je 28,8 odstotka volivcev (julija 24,3 odstotka). Na volišča ne bi prišlo 4 odstotke volivcev (julija 6,9 odstotka), druge stranke pa bi volilo 1,3 odstotka volivcev (julija 2,4 odstotka).

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 51,7 odstotka vprašanih, 44,9 odstotka jih meni, da je vlada neuspešna. Neopredeljenih je 3,5 odstotka.

Bobo

Lestvica priljubljenosti politikov in političark

Na prvem mestu lestvice priljubljenosti vztraja predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki ji je podpora sicer padla za 0,19 odstotne točke. Na drugem mestu prav tako vztraja poslanec SDS Anže Logar, na tretjem pa evropska poslanka Ljudmila Novak.

Urška Klakočar Zupančič je pristala na devetem mestu po priljubljenosti.

Urška Klakočar Zupančič je pristala na devetem mestu po priljubljenosti.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Tudi predsednik vlade Robert Golob ostaja na četrtem mestu. Gospodarski minister Matjaž Han pa je na lestvici prehitel predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, uvrstila sta se na peto in šesto mesto. Sledijo ljubljanski župan Zoran Janković, predsednik NSi Matej Tonin, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Deseterico zaključuje poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Janši podpora zrasla

Predsednik SDS Janez Janša se je uvrstil na 13. mesto, podpora mu je zrasla za 0,34 odstotne točke. Največji padec, na 17. mesto, je zabeležil zdaj že nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Koordinator Levice Luka Mesec je na 19. mestu, ministrica za kulturo Asta Vrečko pa se je uvrstila na 21. mesto.

Srdjan Živulovič/Bobo

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo za Dnevnik opravila med 16. in 17. avgustom na reprezentativnem vzorcu 700 anketirancev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol