18. 11. 2017, 11:05 | Vir: STA

Sramotno! Trumpova vlada spet dovolila uvoz slonovine iz Afrike!

profimedia

Zaradi izumiranja slonov v Afriki in zaradi tega, ker teroristi izkoriščajo trg s slonovino za svoj dobiček, je predsednik ZDA Barack Obama prepovedal uvoz slonovine iz Afrike. Sedanji predsednik Donald Trump uvoz spet dovoljuje z utemeljitvijo, da bodo s tem pomagali slonom.

Odločitev Trumpove zvezne službe za ribe in divje živali je med prvimi kritiziral republikanski predsednik odbora za mednarodne odnose v predstavniškem domu kongresa Ed Royce iz Kalifornije, ki je menil, da gre za napačno odločitev ob napačnem času, še posebej glede Zimbabveja.

Trumpova vlada je dovolila uvoz slonjih trofej iz Zimbabveja in Zambije, v Zimbabveju pa so po vojaškem udaru trenutno nestabilne razmere, saj je dolgoletni predsednik Robert Mugabe v hišnem priporu pod nadzorom vojske.

Royce opozarja, da ne gre le za zaščito slonov, ampak tudi za nacionalno varnost, ker se teroristične organizacije v Afriki financiranju tudi s krivolovom in preprodajo trofej.

Logika Trumpove administracije je podobna tisti, s katero podjetja ameriške potrošnike prepričujejo, da bodo prihranili več, če bodo zapravili več. Licenca za ulov slona je namreč zelo draga in presega deset tisoč dolarjev. Z denarjem od licenc naj bi potem afriške vlade financirale ukrepe za zaščito živali. Pobijanje slonov naj bi po tej logiki pomagalo k njihovemu preživetju.

Afriških slonov je bilo v začetku 20. stoletja več kot deset milijonov, leta 2014 pa le še okoli 374.000.

Medtem na Twitterju!

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel