A. B. | 3. 4. 2022, 23:17

Prešteta več kot polovica glasov v Srbiji. Jasno je, kdo bo predsednik!

Profimedia/fotomontaža

Kot kaže je prvi krog predsedniških volitev že razkril zmagovalca. Za izvoljenega kandidata je glasovalo 68 odstotkov volivcev. 

V Srbiji so potekale trojne volitve. 6,5 milijona volilnih upravičencev je izbiralo predsednika in parlament, v Beogradu in 13 drugih srbskih mestih pa so potekale tudi lokalne volitve.

Do 23. ure so prešteli okrog 15 odstotkov glasov, na predsedniških volitvah vodi zdajšnji predsednik Aleksandar Vučić s skoraj 70 odstotki, na parlamentarnih pa kaže, da bo njegova Srbska napredna stranka (SNS) dobila okrog 45 odstotkov.

Volilni dan so spremljali številni incidenti. Stavbo republiške volilne komisije je ogradila policija, njen predsednik pa je sporočil, da nocoj ne bodo imeli novinarske konference, na kateri bi sporočili rezultate. Opozicija pravi, da ima na tisoče zabeležk o nepravilnostih na voliščih, ki jih bo treba preveriti.

Ankete so predsedniku Aleksandarju Vučiću napovedale zmago, ki bi jo naj osvojil s kar 60 odstotkov glasov volivcev, so zapisali na N1. Njegovemu najresnejšemu protikandidatu Zdravku Ponošu, predstavniku koalicije Združeni za zmago Srbije, pa so ankete napovedale okoli 19 odstotkov glasov. 

Vzporedne volitve kažejo, da je Vučić dobil 59,8 odstotkov. Do 23. ure je volilna komisija preštela okrog 15 odstotkov glasovnic, za Vučića je glasovalo 68 odstotkov, za njegovega največjega tekmeca Zdravka Ponoša pa 11 odstotkov.

Preberite tudi: INCIDENTI v Srbiji. Pretepli tudi ŠEFA opozicijske stranke

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord