N.Z. | 12. 10. 2020, 12:15

Italijo pretresata srce parajoči resnični zgodbi o žalostni usodi dveh herojskih moških

profimedia
Italijo pretresata srce parajoči resnični zgodbi o žalostni usodi dveh herojskih moških (foto: profimedia)

Italijanski mediji so se te dni razpisali o nesrečnih usodah dveh moških: pogumnem mladeniču in altruističnem duhovniku, ki sta postala žrtvi svojih dobrih del.

Oba, torej tako Willy Monteiro Duarte kot don Roberto Malgesini, sta na ukaz predsednika Italije Sergia Mattarelle posthumno odlikovana z visokim državnim priznanjem za junaštvo, ki ju je stalo življenja.

Dogodka s srhljivim razpletom sta se v Italiji zgodila zgolj v razmaku nekaj dni v septembru.

Na pomoč priskočil prijatelju

22-letni kuhar Duarte, rojen v Rimu, po poreklu pa iz Kapverdskh otokov v Afriki, je umrl pod pestmi in brcami, ko je nedaleč od prestolnice na trgu mesteca Colleferro skušal pomiriti dve skupini mladeničev, med katerimi je bil tudi njegov prijatelj še iz šolskih klopi.

Za njegov uboj so okrivili štiri mlade Italijane, od katerih imata dva že zajeten policijski dosje.

"Z entuzijazmom in odločnostjo, z veliko posluha za potrebe drugih, je Willy Monteiro Duarte stopil v bran prijatelju tako, da je skušal posredovati v srditem prepiru. Mlajši generaciji bi moral postati svetel zgled velikodušnosti, altruizma, poguma in nesebične državljanske dolžnosti," je sporočil Matarella.

Ubil ga je brezdomec, ki mu je pomagal

Zlato medaljo za državljanski pogum je dobil tudi 51-letni don Roberto Malgesini, duhovnik, ki je vsako jutro zarana odšel na ulice Koma, da bi brezdomcem delil hrano. 15. septembra ga je sredi jutranjega dobrega dela ubil prav eden od tistih, ki jim je pomagal.

Moril je 53-letni Mahmoudi Ridha, duševno bolan Tunizijec, brezdomec, ki je pred tem že dobil izgon iz Italije, a je v državi ostal zaradi posledic pandemije. Motiv umora ni znan.

"Kot primer človeške solidarnosti, velikodušno in brez počitka je skrbel za vse, ki so potrebovali njegovo pomoč. Medtem ko je tako kot vsak delil obroke hrane lačnim, ga je brutalno napadel in z nožem ubil prav človek, ki mu je vedno stal ob strani in mu pomagal," je v obrazložitvi priznanja zapisal predsednik Italije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.