28. 3. 2022, 21:20

Janša po srečanju s Plenkovičem: "Imate vso podporo za članstvo v integracijah, kjer je Slovenija članica, Hrvaška pa še kandidatka"

Andrej Plenković in Janez Janša leta 2021 na Brdu pri Kranju.

Profimedia

Slovenski in hrvaški premier sta se v Zagrebu posvetila vprašanjem oskrbi s plinom in Nuklearne elektrarne Krško. Kako blizu sta si njuni stališči o razmerah v Ukrajini?

Slovenski premier Janez Janša se je v Zagrebu srečal s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Govorila sta o krepitvi dvostranskega sodelovanja pri oskrbi z energetskimi viri, zlasti z zemeljskim plinom, izmenjala pa sta tudi stališča o razmerah v Ukrajini, poroča RTV.

Hrvaški premier je ob tem izrazil zadovoljstvo nad dobrim ozračjem odnosov med obema državama, ki bosta po njegovih besedah medsebojne probleme reševali v medsebojno zadovoljstvo in se Sloveniji zahvalil za podporo pri vstopanju v Schengen in evrsko območje. Janša se je v Zagrebu med drugim vpisal tudi v zlato knjigo gostov.

Obisk je bil po navedbah iz kabineta slovenskega premierja namenjen nadaljevanju dialoga med državama na najvišji ravni. Predsednika sta med srečanjem pregledala aktualna dvostranska in evropska vprašanja ter izmenjala stališča o razmerah v Ukrajini.

"Ena od sprememb, ki zahteva ukrepanje v realnem času, je relativno hitro in zelo gotovo slovo od ruskih energentov. Velik del Evrope je v celoti ali deloma odvisen od ruskih energentov. Vse, kar predstavlja alternativo tem energentom, je sedaj prioriteta EU-ja," so bile besede slovenskega premierja po srečanju v Zagrebu.

Plenković in Janša sta se pogovarjala tudi o uporabi plinskega terminala na Krku ter napovedala srečanje ministrov obeh držav, pristojnih za oskrbo z energenti. Hrvaška je po Plenkovićevih besedah pripravljena tudi na sodelovanje pri gradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem po dosedanjem modelu.

Govorila sta tudi o vprašanju meje med državama, s čimer se bodo po besedah hrvaškega premierja ukvarjali resorni ministri, slovenski premier pa se je hrvaškemu kolegu zahvalil tudi za realističen in konstruktiven pogled na dogajanje v Ukrajini: "Tisti, ki imamo izkušnje izpred 30 let, imamo bolj realistično predstavo, kaj vse je potrebno narediti, da bo v Ukrajini zavladal mir."

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ