28. 12. 2019, 10:57 | Vir: STA

Sredi peklenske vročine v Avstraliji žejna koala ustavila kolesarje

profimedia

Koala je sredi peklenske vročine v Avstraliji ustavila skupino kolesarjev, ker je bila žejna. Kolesarji so žival zagledali sredi ceste blizu mesta Adelaide in ko so se ji približali, je prišla do njih in jih očitno prosila za vodo.

Ena izmed kolesark Anna Heusler je za portal 7nevw.com.au v petek povedala, da so ustavili, da bi koali pomagali s ceste. "Ustavila sem kolo in stopila je do mene, precej hitro za koalo, in dala sem ji piti iz vseh naših plastenk z vodo, celo na kolo je splezala," je povedala.

"Nihče izmed nas še nikoli ni videl česa podobnega," je dodala. Heustlerjeva je na Instagramu objavila tudi posnetek dogodka, ki ima že prek 50.000 ogledov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poginilo že 2000 koal

V Južni Avstraliji je trenutno okoli 40 stopinj Celzija. Živali močno trpijo tudi zaradi gozdnih požarov, ki divjajo že tri mesece.

Zaradi požarov je v Južni Avstraliji in na vzhodni obali države poginilo najmanj 2000 koal, je navedeno v parlamentarni preiskavi z začetka meseca.

Živali so poginile v samih požarih ali posledično zaradi stradanja oz. dehidracije, je parlamentarcem povedal ekolog Dailan Pugh. Direktor centra za okolje Jeff Angel pa je posvaril, da je preživetje koal zaradi požarov in izgube habitata na kritični točki. Vlado je pozval k hitremu ukrepanju.

Avstralska ministrica za okolje Sussan Ley je medtem razkrila, da je v Novem Južnem Walesu na območjih, ki so jih prizadeli požari, poginilo do 30 odstotkov koal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.