22. 4. 2019, 11:38 | Vir: STA

Šrilanška vlada: Za napade odgovorna radikalna islamistična skupina

Profimedia
Šrilanška vlada: Za napade odgovorna radikalna islamistična skupina (foto: Profimedia)

Za nedeljske napade v cerkvah in hotelih na Šrilanki, ki so zahtevali najmanj 290 žrtev in 500 ranjenih, je odgovorna radikalna islamistična skupina NTJ, je danes sporočila šrilanška vlada.

Radikalna islamistična skupina, imenovana National Thowheeth Jama'ath (NTJ), je odgovorna za nedeljske samomorilske napade, v katerih je bilo ubitih skoraj 300 ljudi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik vlade v Kolombu Rajitha Senaratne.

Šrilanška policija je po poročanju AFP 11. aprila izdala opozorilo, da "tuje obveščevalne agencije" navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve.

O NTJ, radikalni muslimanski skupini, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki, ni veliko znanega. Po navedbah policije pa naj bi bilo vseh 24 posameznikov, ki so jih aretirali v povezavi z nedeljskimi napadi, del te ekstremistične skupine, vendar podrobnosti policija za zdaj ni razkrila.

Vlada na Šrilanki je danes razglasila novo policijsko uro, ki bo veljala v noči na torek, poroča AFP. Zaradi napadov so šrilanške oblasti že v nedeljo razglasile policijsko uro, ki so jo nato preklicale danes ob 6. uri po lokalnem času. Znova bo začela veljati drevi ob 20. uri po lokalnem času.

Na Šrilanki so v nedeljo skoraj istočasno med velikonočno mašo odjeknile tri eksplozije v katoliških cerkvah v Kolombu, Negombu blizu prestolnice in Batticaloi na vzhodu otoške države. Eksplozije so odjeknile tudi v treh luksuznih hotelih v Kolombu. Nekaj ur kasneje sta v južnem in severnem predmestju prestolnice odjeknili še dve eksploziji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.