23. 4. 2021, 16:22 | Vir: STA

Status kroničnih bolnikov mora pred cepljenjem potrditi osebni zdravnik

profimedia

ZD Ljubljana je v četrtek na cepljenje proti covidu-19 vabil osebe med 18. in 59. letom s kroničnimi boleznimi. Vabljeni, ki menijo, da ne sodijo v to skupino, prosijo, naj to preverijo pri svojem osebnem zdravniku, ki jih je označil kot kronične bolnike in ki bo to lahko preveril ter pojasnil ustreznost opredeljene kategorije rizičnosti.

Skladno z nacionalno strategijo cepljenja na ljubljanskem območju trenutno cepijo starejše od 60 let in mlajše s kroničnimi boleznimi. V četrtek zvečer pa je po družbenih omrežjih zaokrožila informacija, da je na cepljenje v prihodnjih vabljenih tudi več mlajših oseb, ki so navajale, da kroničnih bolezni nimajo.

Kot so pojasnili v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana, mora vsak vnos kronične bolezni preveriti osebni zdravnik in ga potrditi, nato pa se osebe uvrsti v bazo, iz katere jih vabijo na cepljenje.

"Osebe, ki jih osebni zdravnik ne pregleda, niso v bazi za vabljenje, saj morajo biti podatki, ki jih pacient vnese ob prijavi, točni. Osebni zdravniki so tisti, ki opredelijo, kdaj je oseba kronični bolnik," so navedli.

Dejstvo je, da marsikateri bolnik sam sebe ne uvršča v skupino kroničnih bolnikov, zato tega ob individualni prijavi v sistem ne označi, so navedli. Po pregledu seznama prijavljenih njihov status dopolni in potrdi osebni zdravnik, tako da je to potrebno preveriti konkretno v ambulanti.

Zato so tiste, ki so bili vabljeni in menijo, da ne sodijo v skupino kroničnih bolnikov, pozvali, naj to preverijo pri svojem osebnem zdravniku, ki jih je označil kot kronične bolnike in bo tudi lahko preveril ter pojasnil ustreznost opredeljene kategorije rizičnosti. Cepilni center namreč nima te pristojnosti in tudi ne more vnaprej vedeti ali je prišlo do odstopanja v posameznem primeru.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord