5. 2. 2024, 10:37 | Vir: STA

Zaradi obsežne stavke na vidiku nove težave v letalskem prometu (v izogib zapletom preverite, kje)

Profimedia

Če ste v tem tednu načrtovali polet z letalom, bi lahko imeli težave zaradi obsežne stavke. Preverite, kje bodo imeli zaradi tega največje težave.

Letališko osebje nemškega prevoznika Lufthansa bo v sredo stavkalo, je sporočil sindikat Verdi. Kot je pojasnil, bodo stavkali na letališčih v Frankfurtu, Münchnu, Hamburgu, Berlinu in Düsseldorfu. Gre za odgovor na trenutna pogajanja o plačah za celotno skupino Lufthansa, ki zajema okoli 25.000 zaposlenih na letališčih. "Ker je bilo vse letališko osebje, od vzdrževanja do oskrbe potnikov in letal, pozvano k stavki, bo verjetno prišlo do več odpovedi letov in zamud," je Verdi zapisal v današnji izjavi za javnost.

Trenutna pogajanja o plačah med drugim vključujejo zaposlene pri družbah Deutsche Lufthansa, Lufthansa Technik in Lufthansa Cargo, pri čemer je sindikat ponudbo delodajalca v drugem krogu pogajanj 23. januarja zavrnil, saj je predlagani dvig plače ocenil kot prenizkega, navaja dpa.

Verdi v pogajanjih zahteva 12,5-odstotno zvišanje plač oziroma vsaj 500 evrov več na mesec v 12-mesečnem obdobju ter enkratno izplačilo 3000 evrov kot nadomestilo za visoko inflacijo.

V Nemčiji se tako nadaljujejo stavke v prometu, do več motenj je v zadnjem času prišlo tudi na letališčih. Tako je bilo pretekli četrtek zaradi stavke varnostnega osebja odpovedanih več sto letov. Verdi je s stavko zahteval zvišanje plač za približno 25.000 zaposlenih v zasebnih varnostnih družbah, ki pa so zahtevo po zvišanju za 2,8 evra na uro zavrnile kot prevelik finančni zalogaj. Pogovori o kolektivnih pogodbah se bodo nadaljevali v torek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol