A. B. | 17. 3. 2022, 21:41

Za več kot 40 odstotkov nižje položnice! Nas bo ta sprememba kasneje udarila po žepu?

Stanovanjski bloki.

Profimedia

Kako dolgo bomo še plačevali nižje položnice za elektriko?

V uradnem listu, ki je bil objavljen 4. marca, je del vsebine posvečene tudi Zakonu o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov. Na računih za električno energijo zdaj ni zaračunana omrežnina, položnice pa so s tem vidno nižje. 

Pri celjskem ECE izračunali, da se je povprečnemu gospodinjskemu odjemalcu znesek na mesečnem računu znižal za okvirno 29 evrov, v Energiji plus pa za približno 30 eurov na mesec, kar predstavlja približno 43 odstotkov, poroča 24ur.

Minister za Infrastrukturo, Jernej Virtovec, je na svojem Twitterju poudaril, da so položnice za elektriko po sprejemu interventnih ukrepov za polovico nižje kot januarja, in dodal, da v nekaterih celo več. Ob tem je priložil primerjavo med položnicama iz meseca januarja in februarja, pri čemer je dokazal občutno znižanje plačila iz približno 149 evrov na kar 58 evrov. To pomeni znižanje za kar 90 evrov oziroma skoraj 39 odstotkov.

Spodnja slika prikazuje primerjavo januarskega obračunskega obdobja v primerjavi s februarskim, ko je bil zakon sprejet. 

Bralka nam je poslala tudi podroben grafični prikaz porabe, kjer je jasno razvidno, kako velik delež na naši položnici predstavljajo dajatve in omrežnina.

Elektro Maribor je pri tem poudaril, da bo oprostitev omrežnine elektrooperaterjev za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo za vse odjemne skupine veljala od 1. februarja do 30. aprila, s čimer bosta še dve položnici nižji kot doslej. Sprejetje tako velja za februar, marec in april. 

Ker pa se vsakodnevno dražijo energenti, so nekateri distributerji odjemalce že obvestili o možnih prihajajočih višjih cenah.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord